Petak 04.07.2014.
12:28
Srna

Oslobođen bivši general JNA Vlada Trifunović

Foto: Ilustracija

Fišer, koji pred slovenačkim pravosuđem zastupa Trifunovića, rekao je da je mariborski Viši sud uvažio sve argumente prvostepenog suda i oslobodio Trifunovića odgovornosti za zločin nad civilima u junu 1991. godine, kada je poginuo jedan pripadnik Teritorijalne odbrane Slovenije.

"U odbrani sam isticao da je general Trifunović bio karika između Konrada Kolšeka, koji je bio komandant Pete armijske oblasti, a Trifunović je te naredbe sa višeg mesta prosleđivao niže nadređenom pukovniku Popovu. U tome nije bilo elemenata nikakvih dejstava, ali kao što smo videli kada je u pitanju politika, može biti svašta", izjavio je Fišer za "Danas".

Tužilaštvo u Murskoj Soboti teretilo je Trifunovića da je kao pretpostavljeni komandant Varaždinskog korpusa izdao naređenje pukovniku Popovu i komandantu Kasarne "Kalnički partizani" u Varaždinu da u Sloveniji zaposjedne granične prelaze prema Austriji.

U sukobima sa slovenačkim teritorijalcima, poginulo je pet pripadnika JNA, njih 17 je ranjeno, a 30 zarobljeno. Uništeno je dvadesetak vozila, od toga 12 borbenih.

2024 © - Vesti online