Četvrtak 03.07.2014.
21:31
Beta

“Francuska se vraća na velika vrata“

Francusko-srpsko prijateljstvo: Manuel Vals i Aleksandar Vučić
 

On je ocenio da je njegova jednodnevna poseta Parizu bila "veoma korisna i uspešna" za Srbiju, i zahvalio domaćinu, premijeru Manuelu Valsu zbog "izuzetnog i toplog dočeka".

"Zamolili smo za veće prisustvo Francuske na teritoriji Srbije i Zapadnog Balkana. Čini mi se da je premijer Francuske rešen da Francusku vrati na velika vrata na Zapadni Balkan i u Srbiju, i mi ćemo mu u tome pomoći", rekao je Vučić za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Predsednik Vlade Srbije je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je premijer Vals na današnjem sastanku prihvatio njegov poziv da ove jeseni dođe u Beograd s "velikim brojem francuskih privrednika".

Srbija rešavala konkretne stvari

Po njegovim rečima, delegacija Srbije danas je sa Valsom "rešavala konkretne stvari" transporta, infrastrukture, poljoprivrede i investicija najmoćnijih francuskih kompanija.

Vučić je ocenio da će strani investitori sačekati donošenje ekonomskih zakona pre no što dođu da ulažu, i dodao da svi oni znaju da je politika u Srbiji "na nivou skandala", i da 12 godina "nikome nije palo napamet" da menja zakon o radu.

"U Srbiji, kada se mučite da nađete investitora, kažu vam da nešto prodajete za dinar. Ne samo da ćemo dati za dinar, nego ćemo i da platimo ne znam koliko miliona, samo da neko poželi da nam to uzme, jer se borimo za radnike", rekao je premijer.

Moraju se sprovesti hitne reforme

Kako je kazao, u Srbiji će se do 2018. godine živeti bolje ako se reforme uspešno sprovedu, a u suprotnom će nastaviti "propadanje", što po njegovoj oceni "odlično znaju" i nemačka kancelarka Angela Merkel i premijer Francuske Vals.

"Imamo ogroman fiskalni deficit za koji su krivi oni koji su povećavali plate i penzije bez i jednog ekonomskog razloga, doveli do toga da nam javni dug od 2008. do 2012. skoči sa 34 na 62 odsto BDP", rekao je Vučić.

Vučić pozvao Francuze da ulažu u Srbiju

Premijer je podsetio da će 16. jula u Briselu biti donatorska konferencija za sakupljanje pomoći Srbiji i Bosni i Hercegovini za saniranje štete od majskih poplava, dok će 8. jula biti "priprema" koje će predstavljati "uvod" u konferenciju.

Vučić se izvinio zbog toga što, kako je rekao, nije bilo vremena da se sastane sa Srbima u Francuskoj.

2024 © - Vesti online