Četvrtak 03.07.2014.
17:13
Beta

Hrvati imaju dovoljno potpisa protiv ćirilice

Na Saboru da odluči šta će biti sa referendumom
 

Inicijativa "Štab za odbranu hrvatskog Vukovara", koja okuplja uglavnom udruženja branitelja, predala je Saboru krajem prošle godine oko 650.000 potpisa za raspisivanje takozvanog referenduma protiv ćirilice.

Oni traže izmene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina prema kojima bi nacionalna manjina imala pravo na službenu upotrebu jezika i pisma samo ako čini najmanje polovinu stanovništva neke lokalne zajednice. Sada je to pravo garantovano pripadnicima manjina kada čine više od trećine stanovništva, kakav je slučaj sa Srbima u Vukovaru.

Ministar uprave Arsen Bauk predstavio je danas na sednici vlade izveštaj o sprovedenoj proveri broja i verodostojnosti potpisa birača. On je rekao da je utvrđeno da je prikupljeno više od 526.549 pravovaljanih potpisa, što zadovoljava zakonski kriterijum od potrebnih 10 odsto od ukupnog broja birača.

Iz vlade premijera Zorana Milanovića iz Socijaldemokratske partije više puta je poručeno da je neprihvatljivo smanjivanje manjinskih prava i da referendum o ćirilici neće biti organizovan bez obzira na broj prikupljenih potpisa.

2024 © - Vesti online