Četvrtak 03.07.2014.
12:55
Srna

Lane rođeno manje dece nego za vreme svetskih ratova

Mame u šetnji sa bebama: Sve ređa slika u Srbiji
 

Od 168 opština u Srbiji u 160 je negativan prirodni priraštaj, a statistika upozorava da porodica u Srbiji u proseku ima jedno i po dete, podaci su Republičkog zavoda za statistiku. Demograf iz Instituta društvenih nauka Goran Penev kaže da je u Srbiji prošle godine rođeno manje dece nego u vreme Balkanskih ratova, Prvog i Drugog svetskog rata.

"Da bi natalitet bio veći, potrebno je promeniti ekonomsku situaciju u zemlji, ali i populacionu politiku koja mora da bude dugoročna", rekao je Penev.

On je za RTS ocenio da Srbija ima najstarije stanovništvo u Evropi i svetu, da je u poslednjih 10 godina više od 100.000 ljudi umrlo, a da broj živorođenih stalno opada.

"Nivo fertiliteta skoro 60 godina je ispod nivoa koji obezbeđuje prostu reporodukciju. To je kako posledica iseljavanja, tako i rađanja u ranijim periodima", upozorava Penev.

Napominjući da je kasno da se situacija popravi, jer je skoro 60 godina nedovoljno rođenih u Srbiji, Penev je istakao da je potrebna dugoročna populaciona politika, a ne "ad hok" u svrhe izborne kampanje, kao i poboljšanje ekonomske situacije da bi mladi mogli da formiraju porodicu.

2024 © - Vesti online