Četvrtak 03.07.2014.
05:44

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Alojzije svetac već od jeseni?

Patrijarh Irinej je isticao da je na delu pokušaj da se Stepinac prikaže u boljem svetlu nego što je stvarno to bio
 



Istim povodom šefu Vatikana pismo je uputio i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.
Sadržaj patrijarhovog dopisa je nepoznat za razliku od predsednikovog u kojem on apeluje da se "zajedničkom mudrošću ne načini nikakav potez koji bi bilo koga uvredio, pogotovo u vezi sa odnosom prema istoriji, Drugom svetskom ratu i ulozi Alojzija Stepinca u njemu". 


Papi je, da podsetimo, stav SPC prema liku i delu kardinala Alojzija Stepinca ranije preneo i carigradski patrijarh Vartolomej. Patrijarh Irinej je u nekoliko navrata ove godine izjavljivao da je na delu "pokušaj da se Stepinac prikaže u boljem svetlu nego što je stvarno to bio". On je nedavno rekao da odnosi SPC i Vatikana ovom kanonizacijom "najverovatnije neće biti ugroženi, ali da će to baciti senku na Rimokatoličku crkvu".

Paveliću na usluzi

Stepinac je odmah po ulasku Nemaca u Zagreb, 10. aprila 1941. podržao osnivanje Nezavisne Države Hrvatske, pružao podršku Anti Paveliću i ustaškom režimu. U Stepinčevom sedištu u Kaptolu posle Drugog svetskog rata nađena je ustaška dokumentacija i zlato opljačkano od Srba i Jevreja.


S druge strane, zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić nedavno je rekao da niko i ništa ne može zaustaviti Crkvu na putu ka kanonizaciji Stepinca.


Milan Simčić, katolički sveštenik koji decenijama službuje u Vatikanu, hrvatskim medijima je najavio da će Stepinac biti kanonizovan u oktobru.

2024 © - Vesti online