Četvrtak 03.07.2014.
18:00

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Beograd oprao ruke od Šešelja

Drami se još ne nazire kraj: Vojislav Šešelj 


On je odbio da to konkretnije pojasni, ali elektronski mediji juče navode da je očekivano to što vlast u Beogradu nije imala hrabrosti da prihvati vruć haški krompir i pošalje garancije uprkos činjenici da je Vojislav Šešelj najavio da neće poštovati haške zahteve.


- Postupak srpske vlade je još jedna igrarija i prebacivanje odgovornosti s jednog na drugog! Haški tribunal želi da se oslobodi Vojislava Šešelja, a srpska vlada očekivano preuzima deo odgovornosti i prihvata Šešelja, ali pod uslovima Tribunala. A od Šešelja se očekuje da se izjasni u pravno-obavezujućoj formi da će poštovati sve uslove koje propiše Tribunal?! Sve je to lakrdija! Gde je tu Vojislav Šešelj i njegovo pravo - pita se i advokat Branislav Tapušković, koji je kao prijatelj suda (amicus curie), branio Slobodana Miloševića.


On podseća da se Šešelj dobrovoljno predao Haškom tribunalu, februara 2003. godine i da je od tada bez presude - utamničen.

Izdaja srpskih interesa

- Vučić i ovi što sa njim čine ono što se zove srpska vlada nikada neće moći da se opravdaju za izdaju srpskih interesa, prodaju Kosova, kolevke srpstva i srpske države, ali i odnos prema Vojislavu Šešelju i ostalim srpskim sužnjima u Hagu - kaže Milan Dimitrijević.


- Šta je to, ako nije kršenje osnovnih ljudskih prava - kaže Tapušković i ističe da je lider radikala jasno rekao pod kojim uslovima može da dođe u Srbiju.


- Nema sumnje da Tribunal i srpska vlada i pored Šešeljevog protivljenja mogu Šešelja da pošalju u Srbiju - u kućni pritvor! Jasno je da niko od njih ne vodi računa o Šešelju, a red bi bio da mu se dozvoli da se vrati u Srbiju pod jedinim uslovom koji je prihvatio, a to je da neće da napušta granice Srbije. Haškom tribunalu, ali i Vladi Srbije očigledno se nije dopalo to što ne prihvata da bude u kućnom pritvoru, što hoće da se bavi politikom, daje intervjue i kritikuje Haški sud - kaže Tapušković.
Zašto Hag i srpska vlast otežavaju privremeno puštanje na slobodu Vojislava Šešelja, pitanje na koje je "Vestima" odgovor dao dr Milan Dimitrijević, međunarodni ekspert za strategiju i odnose s javnošću:

A šta će kad dođe?

- Srpska vlada želi da oteža Šešelju povratak i tu nema dileme! Svima je jasno zašto joj ne odgovara Šešeljev povratak, ali moraju znati da će se Šešelj jednog dana, ako poživi - ipak vratiti u Srbiju kao slobodan čovek i šta će onda - pita se Branislav Tapušković.


- Koliko je eventualni povratak Vojislava Šešelja važno nacionalno pitanje, ali i kakve sve implikacije može da izazove, dovoljne govore postupci Haškog tribunala, kao i činjenje, odnosno, nečinjenje Vlade Republike Srbije. Stav Tribunala je jasan, takva institucija ne može i ne sme sebi da dozvoli ucenjivanje jednog pojedinca ili eventualno, nestabilne garancije krajnje klimave Vlade, što je dodatni Vučićev problem.


Dimitrijević objašnjava da srpski premijer nastoji da reši problem povratka Šešelja u Beograd tako što postavlja dodatne uslove.

Robija bez presude

- Šešelj je na početak suđenja čekao četiri i po godine, a da bi mogao samog sebe da brani, mesec dana je štrajkovao glađu - kaže advokat Branislav Tapušković i podseća da je lider radikala završnu reč odbrane izneo i završio pre dve i po godine, a i dalje čeka izricanje prvostepene presude.


- Dodatno srpsko uslovljavanje je puka forma da bi Tribunal i srpska vlada lakše oblikovali mišljenje svetskog javnog mnjenja, jer Šešelj bez prvostepene presude robija 11,5 godina, što je nedopustivo - kaže Dimitrijević i dodaje da nestručnost Tribunala i nesposobnost srpske vlade već dugo provocira svetsku javnost.
 

Još jedna haška prevara!

Advokat Toma Fila slučaj Vojislava Šešelja ocenio je kao specifičan. Uvek do sada zahtev za puštanje na privremenu slobodu išao je od odbrane i optuženog, a Vlada Srbije davala je garanciju jer, po Zakonu o saradnji, država mora dati garancije za svakoga ko se dobrovoljno predao, kaže Fila.

Toma Fila
 


- To što Tribunal traži posebne uslove - da bude u kućnom pritvoru, da mu se stavi nanogica i slično - to je nešto što Vlada Srbije ne mora i ne treba da prihvati. Po Zakonu o saradnji država Srbija može da garantuje i mora da garantuje da Šešelj neće napustiti zemlju, i to je sve što treba Republika Srbija da uradi. Posebni zahtevi - da bude u kućnom pritvoru, da bude ovamo-onamo - moraju naići na oštro protivljenje naše zemlje. Zato što je apsolutno jasno da je ovo jedan trik, jedna prevara... Sud pokušava da svoj problem reši tako što će ga prebaciti na Srbiju. Oni znaju dobro da Šešelj nikada neće prihvatiti uslove, da ih on ne prihvata. To znači, ako dođe u Srbiju, skinuće tu narukvicu, izaći će kroz prozor, ako treba i kroz vrata, napraviće incident, onda bi Srbija morala da ga hapsi, i da ga vraća, na silu, nazad.


Fila kaže da bi na taj način Tribunal želeo da "pokrije sebe za ono što je neviđeni, nezapamćeni, istorijski skandal da neko sedi ovoliko godina bez presude".


"Pošto se Šešelj dovoljno opravdao, oni mogu jednostavno da ga puste da dođe za Beograd i čeka nastavak suđenja i presudu pod uslovima koje je Šešelj rekao. Znači da samo garantuju da neće pobeći iz Srbije i da će se pojaviti pred Tribunalom kada bude to Tribunal tražio. To je jedina stvar koju Srbija može da uradi", zaključio je Fila.

2024 © - Vesti online