Sreda 02.07.2014.
19:06
Beta

“Ne želimo Srpsku u Vladi ili Skupštini Kosova“

Srpska lista je sinonim Srbije unutra Kosova: Aljbin Kurti
 

Kurti je za agenciju Kosovapres kazao da postoji mogućnost da će ulazak svog pokreta u vladu sa još nekim opozicionim strankama usloviti izbacivanjem Srpske liste, jer je ona "sinonim Srbije unutar Kosova" i kao takva "ne predstavlja nešto što se može tolerisati i prihvatiti".

Po njegovim rečima, koalicija opozicionih Demokratskog saveza Kosova, Alijanse za budućnost Kosova, Incijative za Kosovo koju podržava Samoopredeljenje nije koalicija inata, ili koalicija protiv Tačija, već je prirodna koalicija uprkos tome što on ima ozbiljnih primedbi na DSK i AZBK.

Kurti je dodao da je koalicija rezultat potreba Kosova, a ne međusobne ljubavi stranaka.

Dodao je da postoji saglasnost koalicionih partnera o potrebi preispitivanja dijaloga sa Srbijom, zaustavljanja privatizacije, posebno javnih preduzeća, i da ima približavanja stavova što se tiče političkih pitanja.

"To što mogu sada reći je da smo vrlo blizu u stavovima i ciljevima, ali se nešto više razlikuemo što se tiče izraza i formulacija tih ciljeva", rekao je Kurti.

Dodao je da će insistirati da parlament raspravlja o dosadašnjem toku dijaloga sa Srbijom, pošto to nije bio transparentan proces.

Kurti je dodao da je drugi zahtev da se sporazumi sa Srbijom od prošle godine pošalju Venecijanskoj komisiji kako bi se sagledala njihova usklađenost sa evropskim standardima i ljudskim pravima.

2024 © - Vesti online