Sreda 02.07.2014.
10:50 >> 14:48h
Srna

Slučaj Šešelj: Garancije Haga neprihvatljive

Garancije Haga vređaju ljudsko dostojanstvo: Vojislav Šešelj
 

"Ako ovo saopštenje Vlade Srbije znači da prihvata i one uslove koje je naveo Haški tribunal, onda je Šešelj već odgovorio na njih - da se ne igraju glavom i ne daju nikakve garancije, jer će postati saučesnici", rekao je Krasić za "Politiku".

Pročitajte još:

* Igre glavama zbog Šešelja
* Toma beži od krivice za Šešelja
* Šešelj: Dolazim!

* ''Šešelj se nije šalio, pisao je Vučiću''

* Ljajić: Hag želi da nam ''podvali'' Šešelja

* "Vraćam se u politiku. Neću nanogicu"

On je podsetio da je Šešelj ranije poručio da se neće povinovati uslovima koje je propisao Tribunal, odnosno da se neće periodično javljati policiji, niti nositi ogrlice, narukvice i nanogice, kojim se vređa ljudsko dostojanstvo, kao i da će učestovati u političkom i javnom životu Srbije i kritikovati sud u Hagu.

Krasić je naglasio da se u dosadašnjoj sudskoj praksi o ovim postupcima odlučivalo na osnovu zahteva optuženog, dok se u slučaju Šešelj radi po nalogu, koji je obavezujući.

"Do sada se u praksi uvek poštovalo mišljenje optuženog zato što sadržina naloga zavisi od toga da li je optuženi saglasan sa privremenim puštanjem na slobodu. U ovom slučaju se radi po nalogu, a nalog je obavezujući... Ako ide po službenoj dužnosti, teoretski može da bude i suprotno volji optuženog", rekao je Krasić.

Vlada Srbije saopštila je da je spremna da Haškom tribunalu pruži garancije za privremeno puštanje na slobodu Šešelja, pod uslovom da se lider radikala u pravno obavezujućoj formi izjasni da će poštovati sve uslove koje odredi ili sa njim dogovori nadležno sudsko veće.

Šešelj je obavijestio 17. juna pretresno vijeće Haškog tribunala da, ukoliko bude odlučeno da ga privremeno puste na slobodu, neće prihvatiti nikakva ograničenja, osim onog da neće napuštati teritoriju Srbije i odbacio bilo kakve garancije Vlade Srbije.

2024 © - Vesti online