Sreda 31.03.2010.
23:43
Vestionline

Finansijsko "opismenjavanje" građana

MetLib – kako se ova konferencija još popularno naziva – jedna je od najznačajnijh međunarodnih bibliotečkih konferencija.

Biblioteka grada Beograda

Ona okuplja bibliotekare svih svetskih gradova koji imaju više od 400.000 stanovnika. Konferencija se ove godine održava u Zagrebu, od 16-21 maja.

Projekat "Finansijska pismenost građana“ na Konferenciji će predstaviti Marjan Marinković, koordinator Projekta, a sam poziv na MetLib potvrda je projektne vrednosti i inovativnosti.

Podučavanje srednjoškolaca

 

Projekat "Finansijska pismenost građana“ sastoji se iz dve celine: obuke bibliotekara za vođenje radionica iz osnova finansijske pismenosti i izrade posebnog veb sajta namenjenog finansijskoj edukaciji građana.

 

Petnaest bibliotekara iz trinaest opštinskih biblioteka koje se nalaze u sastavu Biblioteke grada Beograda, prošlo je stručnu obuku iz osnova finansijske pismenost i metodologije rada sa učenicima srednjih škola. Bibliotekari su otpočeli sa vođenjem radionica putem kojih uče srednjoškolce osnovama finansijske pismenosti. Radionice su do sada nailazile na jako dobar prijem kod učenika.

 

Cilj ovih edukativnih radionica je da se učenici upoznaju sa osnovnim finansijskim pojmovima i konceptima – uobičajenim finansijskim proizvodima (depoziti, krediti, akcije, osiguranja...), značajem štednje, odnosima rizika i dobiti prilikom ulaganja novca, pravima na dobijanje tačnih informacija prilikom ulaganja novca... Edukaciju prate i posebno kreirane vežbe za planiranje budžeta.

 

Izrada sajta www.novcici.rs posvećenog istoj temi u završnoj je fazi. Sajt će biti zvanično promovisan i pušten u rad sredinom aprila.


Aktiviranjem na ovom polju, Biblioteka grada Beograda je postala prva biblioteka u zemlji i okruženju koja participira u finansijskoj edukaciji građana.

2024 © - Vesti online