Utorak 01.07.2014.
08:26 >> 16:55h
Srna, Vestionline

Porošenko okončao prekid vatre, nastavak napada na proruske snage

Petro Porošenko u razgovoru sa vojnim starešinama
 

"Kao rezultat velikog napada na centralne delove grada, oštećeno je nekoliko kuća", navodi se na lokalnom sajtu Kramatorsk.info. Isti izvor navodi da je poginulo najmanje šestoro ljudi u napadu na minibus, a veliki broj je ranjen.

"Oružane snage vode akcije protiv baza i uporišta terorista", rekao je Turčinov, javila je agencija Interfaks.
 

Porošenko je ranije izjavio da je šansa za mir izgubljena zbog "kriminalnih aktivnosti" profederalnih snaga.

Desetodnevni prekid vatre između ukrajinske vojske i profederalnih snaga okončan je u ponedeljak popodne. Iako je kabinet francuskog predsednika Fransoe Olanda saopštio da je sklopljen novi prekid vatre, Porošenko se obratio naciji i najavio napad na profederalne snage.

''Napašćemo i oslobodićemo našu zemlju. Ne obnavljanje prekida vatre je naš odgovor teroristima, pobunjenicima,  pljačkašima i svima onima koji muče civile, onima koji su paralizovali ekonomiju čitavog regiona... Ovo je odgovor i onima kojilišavaju ljude normalnog i mirnog života'', rekao je Porošenko u obraćanju naciji.

Obe strane optužuju jedna drugu za kršenje primirja.

Sukobi su nastavljeni u regionu Luganska, nedaleko od mesta Izvorno, dok su sela Metalist i Želtoje izložena artiljerijskoj vatri. Lokalni izvori navode da je u toku evakuacija dece iz sirotišta u okrugu Kamenobrodski, gdje takođe traju sukobi, prenio je Interfaks.

2024 © - Vesti online