Utorak 01.07.2014.
03:24
S. M. Tomić - Vesti

Kinesko selo smrti (kancera)


Godine 2010. čak 157 seljana umrlo je od raka koji je izazvalo trovanje arsenom u prethodne dve decenije, a još 190 se razbolelo. Seljani su vlastima predali peticiju i molbu za pomoć. Ipak, oni i danas peru veš u reci punoj arsena.

Poslednji čas

Gong Zaojuan čuva sve fotografije preminulih rođaka. I on je oboleo od raka kože. Kaže da je posle toliko smrti koje je video na kraju postao ravnodušan. Čeka da dođe i njegov čas da ode i pridruži se onima koje je voleo.

Ksiong je godinama radio kao mehaničar u rudniku arsena i nije nosio masku sve do penzije. Pre dve godine operisao je rak kože, koji se potom proširio na pluća. Njegovoj ženi Ven rak kože se proširio na matericu pa je operisana pre tri godine.

Danas je na operaciju podseća ožiljak preko celog stomaka. Od lokalnih vlasti dobili su 1.600 dolara za lečenje, ali to nije bilo dovoljno da pokrije jednu seriju hemioterapije.

Prošle godine je na pregledu u obližnoj bolnici 200 meštana bilo pozitivno na trovanje arsenom. Zato mladi odlaze masovno, mnogi žive teškim životom, ali ne žele da se vrate u otrovni zaviča.

2024 © - Vesti online