Ponedeljak 30.06.2014.
18:44
Beta

"Evropa može biti mesto gde je moguća nada"

Prioritet će biti rast privrede i zapošljavanje: Mateo renci
 

Program italijanskog predsedništva EU će u sredu u Evropskom parlamentu izložiti predsednik vlade u Rimu Mateo Renzi koji je poručio da "Evropa može biti mesto gde je moguća nada i da to možemo reći našoj deci".

Italijanski zvaničnici su nagovestili posebne susrete s predstavnicima zapadnobalkanskih zemalja koje pregovaraju o prijemu u članstvo, ili su u procesu stabilizacije i pridruživanja sa EU.

Prioriteti italijanskog upravljanja poslovima EU će, uz napore da se i velikim javnim iz fondova EU, i privatnim investicijama podstakne najvažnije od svega, a to su ekonomski rast, zapošljavanje i ekonomska konkurentnost, takođe biti u tom cilju upravo neophodne strukturne reforme, uključujući tržište rada.

Time bi se postepeno, "zdravim punjenjem budžeta" prihodima od rasta proizvodnje i potrošnje, smanjili budžetski deficiti i javni dugovi mnogih članica EU.

Prioriteti će biti i temeljite mere za sprečavanje priliva ilegalnih imigranata, naročito sa severa Afrike, znatno tešnje energetske povezanosti Evrope i smanjivanje zagađivanja prirodne sredine da bi se smanjile time izazvane pogubne posledice klimatskih promena.

Italijanski državni sekretar za Evropu Sandro Goci je izjavio da i nova Evropska komisija mora za glavne ciljeve postaviti privredni rast, smanjivanje nezaposlenosti, održivi rast i inovacije, naglasivši da se to mora ostvariti "podsticanjem realne privrede", dakle rasta proizvodnje.

Italija se, naročito zajedno s Francuskom, i na susretu vođa EU prošle nedelje izborila za to da se primene stroga pravila EU "pakta za stabilnost i rast" i to tako za podsticanje investicija za proizvodnju, uključujući sredstva Evropske investicione banke.

Goci je podvukao da se samo ulaganjem u inovacije, internet poslovanje i jačanje unutrašnjeg jedinstvenog tržišta može za 260 milijardi evra povećati bruto društveni proizvod EU.

Italijanski državni sekretar je upozorio da izostanak jedinstvene politike azila i odbrane spoljnih granica Unije omogućava međunarodnim kriminalnim mrežama da, naročito preko unutrašnji sukobima uzdrmana Libije, dovode na desetine hiljada ilegalnih imigranata na granice južnih država Unije.

2024 © - Vesti online