Ponedeljak 30.06.2014.
12:23
Beta, Srna

Čepurin: Srbija je dokazala svoje prijateljstvo

U veoma teškom trenutku za Rusiju Srbija je pokazala da je iskreni prijatelj: Aleksandar Čepurin
 

"Beograd ne vidi protivrečnost između svojih napora za ulaskom u EU i željom da razvija tradicionalno prijateljske odnose s Rusijom", kazao je Čepurin Itar-tasu, dodajući da su "Srbi kategorički protiv teze 'ili-ili', i da je to ispravno".

Po rečima Čepurina, termin "okrenutost politike Srbije prema Briselu
teško da je korektan".

"Srbija već drugu deceniju bez obzira na smenu rukovodstva kao svoj spoljnopolitički prioritet opredeljuje ulazak u EU. Beograd sada vodi pregovore i računa da će ući u EU 2020. Ali, on istovremeno naglašava želju, a sada naglašava još jače, da želi da očuva i razvija dobre odnose sa svojim istorijskim drugom, bratskom Rusijom", kazao je on.

Po njegovim rečima, danas je teza "nikada protiv Rusije" neverovatno popularna u srpskom društvu.

"Za razliku od niza svojih suseda u regionu, Srbija je jasno kazala da neće uvoditi nikakve sankcije Rusiji. To su rekli i srpski lideri - Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić. Srbija je u teškom trenutku pokazala da je pravi prijatelj Rusije. Ona pri tom odbija da igra protiv svojih ekonomskih intersa", rekao je Čepurin.

"Južni tok" po planu

Izgradnja i puštanje u rad deonice gasovoda "Južni tok" na teritoriji Srbije ide u skladu sa planom, izjavio Čepurin. On je rekao za Itar-tas da, kada je reč o tenderu za projektovanje gasovoda u Srbiji, sve ide u skladu sa planom i da nema nikakvih prepreka sa srpske strane.

Čepurin je naveo da su za deceniju i po kretanja Srbije ka EU realizovana dva velika investiciona projekta - fabrika automobila italijanskog "Fijata" u Kragujevcu i ruski "Gaspromnjeft" u Novom Sadu.

"O efikasnosti ruskog projekta govori to što 14 odsto budžeta Srbije čini plaćanje rusko-srpske kompanije `NIS`. To je više od jedne milijarde evra", naveo je ruski ambasador.

On je istakao da saradnja Rusije i Srbije treba da bude na osnovu uzajamne koristi.

2024 © - Vesti online