Ponedeljak 30.06.2014.
11:22
Srna

Poplave koristili za utaju poreza

Iskoristili prirodnu katastrofu kako bi izbegli porez (Foto: Arhiva)
 

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH u okviru aktivnosti u borbi protiv organizovanog kriminala i poreske utaje, koje su provedene po nalogu Tužilaštva BiH, u više gradova u BiH izvršili su pretrese prostorija i objekata koje koriste osumnjičeni.

Provodeći istragu u predmetu organizovanog kriminala, Tužilaštvo BiH je došlo do saznanja da su vlasnici firme "Bauvelt", u okviru koje posluju prodajni objekti "OBI", premestili veliku količinu robe za prodaju, pa su napravili lažnu dokumentaciju da je roba uništena u skladištima zbog katastrofalnih poplava, koje su u maju pogodile BiH.

Roba u vrednosti od više od četiri miliona KM tajno je premeštena na druge lokacije da bi bila prodata, a uz pomoć radnika UIO sačinjena je lažna dokumentacija da je roba oštećena i uništena u poplavama da bi se izbeglo plaćanje PDV-a i dažbina u iznosu od oko 1,5 miliona KM, za koje su oštećeni budžet i građani BiH.

Istragom je utvrđeno da su osumnjičeni nameravali da zatvore poslovne objekte "OBI", kao i da su kao organizovana kriminalna grupa pokušali da iskoriste prirodne katastrofe. Pošto su lišeni slobode, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu, koji će posle ispitivanja doneti odluku o pritvoru.

2024 © - Vesti online