Ponedeljak 30.06.2014.
05:48
J. L. Petković - Vesti

OVK lopta u američkom dvorištu

Ketrin Ešton i Atifete Jahjaga
 



 

Politički posmatrano, i ovog puta je lopta u dvorištu američke ambasade u Prištini, inače jedine koja nije dala "diplomatski signal" koju bi podržala opciju za premijera.
U drugoj fazi, nakon konstitusanja kosovske skupštine (što se ne očekuje pre septembra), potrebno je da novi parlamentarni saziv izglasa zakonski okvir za rad suda, kao i ustavne amandmane, za šta je potrebno da glasa dve trećine kosovskog parlamenta, saznaju "Vesti" iz diplomatskih krugova.


- Parlament Kosova i nadležne institucije bi trebalo da stvore zakonski okvir za saradnju, odnosno da se usvoji dokument koji će sadržati statut Tribunala. Takođe je potrebno da se usvoje i drugi propisi kako bi taj sud bio kompatibilan s kosovskim zakonodavstvom i implementiran u pravni sistem, kazao je jedan od naših sagovornika.

Za sud godišnje 30 miliona evra

Nakon usvajanja zakonskog okvira na Kosovu, sledi period implementacije, koji podrazumeva i stvaranje pravnih osnova u Hagu za rad novog suda. U međuvremenu, Evropska unija pokušava da skupi novac za funkcionisanje suda. Kako "Vesti" saznaju, za potrebe tog tribunala potrebno je od 25 do 30 miliona evra godišnje, a njegov rad budžetski je predviđen od 2015. godine.


Usvajanje prvog dokumenta, opšteg okvira za osnivanje suda za ratne zločine, proteklo je pod velikom tenzijom i nije tajna da su poslanici Demokratske partije Kosova Hašima Tačija glasali uz velike pritiske i nakon žestokih reči koje je prištinskom rukovodstvu uputio Džonatan Mur, direktor Kancelarije za južnu i centralnu Evropu u Stejt departmentu.


Kako se u vrhu te stranke komentariše, ako ostanu u opoziciji, nemaju razloga da ponovo glasaju za, naročito jer se pretpostavlja da će na spisku osumnjičenih biti i funkcionera iz njihove partije. Smatra se da obelodanjivanje imena optuženih ništa manje neće uticati i na razmišljanja unutar Alijanse za budućnost Kosova, stranke Ramuša Haradinaja koji takođe polaže pravo na premijerski mandat. Očekuje se na tom spisku nađu i osobe iz vrha njegove stranke.

2024 © - Vesti online