Nedelja 29.06.2014.
17:40
Srna

Otkrivena bista Gavrilu Principu

Bista Gavrila Principa
 

Predsednik Kompanije "Boksit" Rajko Dukić, koji je inicijator postavljanja biste, rekao je novinarima da nije slučajno što se baš u Milićima otkriva Principova bista, jer je veliki broj Milićana, koji su na određen način bili vezani za Sarajevski atentat, osuđen na smrt ili dugogodišnju robiju.

"Milićani Aleksa Jakšić i Matija Popović učestvovali su u formiranju Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva Prosvjeta, Srpskog gimnastičkog društva i društva Srpski soko iz Sarajeva, a na poznatom banjalučkom procesu osuđeni su na smrtne kazne, koje su kasnije zamenjene dugogodišnjom robijom. Pored njih, 16 građana sa područja ove opštine, presudom austrugarskog suda u jesen 1914. godine, kao saučesnici i komite obešeni su u Milićima", podseća Dukić.

Predsednik Boračke organizacije Republike Srpske Pantelija Ćurguz istakao je da, otkrivajući u Milićima bistu Principa, srpski narod pokazuje koliko pamti i ceni svoju prošlost i želi svetlu i naprednu budućnost.

"Ne može se za ovog mladog patriotu reći da je terorista, već naprotiv, reč je o patrioti koji je uistinu svojim postupkom htio da obezbedi novo, pravednije vreme na ovim prostorima, ne samo za srpski, već i za ostale narode koji su u to vreme bili ugnjetavani", naglasio je Ćurguz.

2024 © - Vesti online