Nedelja 29.06.2014.
16:11
Blic

Dva ruska lobija protiv srpske svinjetine

Postoje mnoge sumnje da je zabrana uvoza srpskog mesa u Rusiju sabotaža
 


 

Sve je počelo kada su nedavno objavljeni rezultati kontrole obavljene u martu u srpskim klanicama. Ruska veterinarska inspekcija navela je niz nepravilnosti, a pojedini proizvođači optuženi su da su na rusko tržište plasirali prepakovano meso iz EU, odakle je inače zabranjen uvoz u Rusiju, zbog afričke svinjske kuge.


Usledila je zabrana uvoza svinjetine iz Srbije. Ono što nam je dozvoljeno u ovom trenutku to je samo izvoz svinjskih polutki. Kako je zvanično saopšteno, krivac za neželjenu situaciju je Industrija mesa „Đurđević“, kojoj je zabranjen izvoz.

Sankcije snosi i glavni veterinarski inspektor koji je suspendovan, a istraga traje. Ali, Rusi su pre nedelju dana saopštili da je u smrznutom svinjskom mesu proizvođača iz Srbije „Koteks“ d.o.o. pronađena opasna bakterija listerija. U kompaniji tvrde da to nije moguće, jer ta bakterija ne može da se razvije na temperaturi od -18, na koliko zamrzavaju i čuvaju meso. Za „Blic“ su rekli da je meso umesto 30 dana do Rusije putovalo čak 75.

- Šta je meso radilo toliko dugo na granici i u putu, kako se odmrzavalo, gde se skladištilo, to mi ne znamo, jer od trenutka kada isporučimo robu, ona više nije u našoj nadležnosti, nego u nadležnosti kupaca - rekao je za „Blic“ direktor „Koteksa“ Aleksandar Đokić.

Dok se ne ispita slučaj, klanica će biti pod pojačanom kontrolom inspekcije tokom narednih deset isporuka.

Podatke o listeriji Rusi nisu naveli u prethodno objavljenom izveštaju, iako se odnosi na isti period kontrole. Selektivno plasiranje informacija koje kompromituju domaće proizvođače, izazvalo je sumnju da su iza svega različiti lobiji.

- U Rusiji postoje uvoznici koji su oštećeni zabranom uvoza mesa iz Evropske unije i sigurno je da je u njihovom interesu da se ta odluka ukine. Srbija na ruskom tržištu mesa učestvuje sa svega 0,2 odsto, dok je godišnja vrednost izvoza svinjetine iz EU u Rusiju oko 1,5 milijardi evra. Kako se plasiraju nove frapantne informacije, situacija sve više liči na to - kaže izvor „Blica“ iz Vlade Srbije.


Da je umešan možda i neki domaći lobi ne isključuje ni predsednik Odbora za poljoprivredu Marijan Rističević.


- Zabranjen je izvoz u Rusiju industriji mesa „Đurđević“, a baš oni izvoze domaću svinjetinu. Ostali imaju mnogo više mesa iz EU, odakle je zabranjen uvoz mesa u Rusiju. Kod „Đurđevića“ je bilo najmanje potrebe za prepakivanjem mesa. A kod proizvođača koji uvoze meso nije nađeno ništa - ukazuje Rističević.

2024 © - Vesti online