Subota 28.06.2014.
23:00
Beta

"Princip je junak srpskog naroda"

Emir Kusturica u Andrićgradu
 

"Ja sam se dugo pitao šta bi bilo da je Štraus video da je Gavrilo imao plave oči, da li bi se pesma 'Na lepom plavom Dunavu' zvala 'Na lepim plavim očima'. Večeras, cela planeta može da slavi zaraznu reč – sloboda", kazao je Kusturica otvarajući svečanu akademiju povodom obeležavanja stotinu godina od Prvog svetskog rata.

Akademik Matija Bećković je ocenio da se u Andricgradu "ukrštaju visoka kultura i nepokolobljiva vera". "Ovo je grad gde su ponovo zbraćeni Mehmed i Makarije, paša i patrijarh srpske crkve, obnovitelj Pećke patrijaršije koja je stavila srpski narod pod jedan krov i taj krov traje do dana današnjeg", kazao je je Bećković.

On je kazao da je to što je car Lazar izabrao carstvo nebesko, umesto carstva zemaljskog, "najdalekosežniji izbor u srpskoj istoriji i subini". "To se dogodilo pre 625 Vidovdana, koji je srpski praznik od pamtiveka, a taj dan je sve od tada ostao ono što slavimo, a to je da je crkva jedan krov, Vidovdan jedan dan, Kosovo jedno polje, božur jedan jedini cvet", rekao je Bećković.

Govoreći o obeležavanju 100 godina od početka Prvog svetskog rata, on je kazao da je taj rat "oglasio pucanj maloletnog G.P, čije je ime i prezime, kako je napisao Miloš Crnjanski, sastavljeno od imena  jednog arhangela i jednog načela".

2024 © - Vesti online