Subota 28.06.2014.
13:36 >> 17:50h
Beta, Srna

Nikolić izviždan na Gazimestanu: Opraštam vam jer ne znate šta činite

Uvredljivo skandiranje za predsednika: Tomislav Nikolić
 

Nikolić je rekao da Srbi nisu mnogo bolje prolazili u ratovima nego što danas prolaze i da je to "srpska sudbina", naglašavajući da se plaši da će na Kosmetu ostati manje živih Srba nego što je kosovskih junaka.

"Možda najbolje ne razumem vaš odnos prema Kosovu i Metohiji, vas koji ste ovde vekovima. Možda većina građana Srbije ne razume kosovski mit. Većina sada već ne može doći ovde", rekao je Nikolić na Gazimestanu nakon parastosa koji je u prisustvu velikog broja Srba služio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Parastos je služio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije
 

Nikolić je rekao da Albanci danas na Kosmetu grade kuće i podižu imanja na srpskoj zemlji, te da im želi sreću i da im sve što izgrade traje vekovima, ali da bi trebalo da imaju na umu da grade na srpskoj zemlji.

Govor predsednika Srbije pred spomenikom na Gazimestanu prekidan je zbog uvredljivog skandiranja grupe mladih. Oni su uzvikivali "Izdali ste Kosovo", "Tomo šiptaru", "Vuline šiptaru".

Tokom Nikolićevog obraćanja, nepoznata lica bacila su petardu koja je pukla iza njegovih leđa, neposredno pored venca koji je predsednik položio.

"Da su tako zviždali caru Lazaru kad je pošao u Kosovski boj danas ne biste imali gde da dođete, ali ja vam opraštam jer ne znate šta činite. Srbija je odlučila - pregovaraće do kraja sa svima", rekao je Nikolić.

Proslavi na Gazimestanu prisustvovao je veliki broj Srba
 

Predsednik Srbije završio je posjetu Gazimestanu i uputio se u Gračanicu gdje bi, kako je najavljeno, trebalo da otkrije spomen-ploču sa imenom srpskog junaka Miloša Obilića.

"Pokušao sam da im objasnim, ali Srbija je to"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je na Gazimestanu, gde je pogrdnim uzvicima prekidan tokom govora, okupljenima pokušao da objasni kako će se rešavati problem koji Srbija ima na Kosovu i kako će u tome učestvovati on i Vlada Srbije.

"Međutim, Srbija je to. Postoje neke svetinje koje se skrnave. Ja tu ne mogu ništa i mislim da tu ne treba ništa ni preduzimati", rekao je Nikolić novinarima u porti manastira Gračanica.

Nikolić je rekao da svaka politika podleže sudu vremena i da će tako i njegova sigurno biti na sudu vremenama, ali da ne zna da li će da izdrži taj sud.

"Osećao sam se uzvišeno. Znam da su tu negde gde sam ja stajao ljudi davali živote za Srbiju. I znam da više ne treba davati živote za Srbiju, već da Srbija treba da vodi mudru politiku. Treba da razgovara sa svima da se dogovara i da Srbi i Albanci treba da se dogovore, a ne da ratuju, pošto sam ubeđen, dok sam predsednik da Srbija neće da ratuje", rekao je Nikolić.

2021 © - Vesti online