Subota 28.06.2014.
05:40
J. L. Petković - Vesti

Tomislav Nikolić dolazi na Gazimestan

Gayimestan čeka predsednika Srbije
 

Kao i svake godine, očekuje se dolazak Srba iz centralne Srbije na jutarnju liturguju u manastiru Gračanica, a zatim i na parastos na Gazimestanu. Domaćini ne očekuju veliku posetu zbog političkih i bezbedonsnih razloga. U samoj Gračanici izostala je uobičajena euforija. Ipak, svi građani pozdravljaju svečano postavljenje spomenika Milošu Obiliću. Spomenik koji je 1999. prenet iz Obilića u dvorište gračaničkog manastira od srede se nalazi na kružnom toku ispred manastira.


Pojačane su mere bezbednosti. Specijalne jedinice koje su došle iz Prištine sporadično pretresaju vozila. Tu sudbinu je doživela novinarka Dragana Zečević koju su na Merdaru izveli iz auta i pretresli vozilo.
 

Spomenik Milošu Obiliću u Gračanici
 

- U autu smo bile nas tri, izveli su nas u montažnu garažu i detaljno pretresli auto. Za sve ove godine nikada nešto slično nisam doživala - kaže Zečevićeva.
Slobodan Petrović, zamenik premijera Kosova, nada se da će obeležavanje Vidovdana proteći u najboljem redu.


- Očekujem od nas Srba da Vidovdan obeležimo na dostojanstven od način, da pokažemo jedinstvo i poštovanje prema tom danu. Nadam se da naši sunarodnici i prijatelji koji dolaze samo tog dana razumeju da za nas Vidovdan nije samo 28. jun, već svaki dan, i da za sve što pogrešno urade mi koji ostajemo ćemo osetiti posledice - kaže Petrović.
 

Zajednička sednica u Gračanici

Intoniranjem himne "Bože pravde", u Gračanici je počela prva zajednička vidovdanska sednica Skupštine grada Priština i opštine Gračanica. Sednicu je otvorio predsednik privremenog organa Skupštine grada Priština Ljubinko Karadžić, pozvavši svoje sunarodnike na ujedinjenje.

2024 © - Vesti online