Petak 27.06.2014.
04:13
S. M. Tomić - Vesti

Trke izvan svake pameti

Crna Gora je nedavno dobila najvećeg džabalebaroša. Posle skoro 32 časa neprekidnog ležanja jedan Nikšićanin osvojio je prvo mesto u odmaranju u hladovini i 200 evra nagrade. Britanci, koji prednjače u ekscentričnim zabavama, održavaju takmičenje u rvanju nožnim palčevima, a tu je 1997. nastalo i takmičenje u peglanju u ekstremnim uslovima. Tako takmičari peglaju u kajaku, na vodi, pod vodom, u vazduhu, na planinskoj litici, u pećini...

1. TRKA KOBASICA: Ne udaraj viršlu

Trka ljudi prerušenih u kobasice recept je Milvokija u Viskonsinu. Maskote nemačke, poljske i italijanske kobasice takmiče se u parku Miler od 1990. godine u okviru bejzbol takmičenja, a ubrzo su im se priključile i maskote hot-dogova. Učesnici nose penaste kostime kobasice u kifli, visoke 2,2 metra, a do danas su se kao najbrže pokazale nemačke kobasice koje vode sa 18 pobeda.

Trka je postala slavna u julu 2003. kada je igrač Pitsburga mlatnuo bejzbol palicom jednu hodajuću kobasicu. Bio je suspendovan sa tri utakmice neigranja, ali je situacija bila prilično komična pa su se u prodaji našle majice sa natpisom "ne udarajte našu viršlu". Otad se u mnogim gradovima Amerike i Evrope takmiče maskote kobasica i viršli. 

2. TRKA NEVESTI: Duel u venčanicama

Oko 100 srpskih nevesta svake godine okupi se u Beogradu za šansu da osvoje venčanicu. Takmičarke moraju da pretrče 150 metara u venčanicama da bi osvojile razne nagrade. Mnoge od njih salonke menjaju patikama, a prvu nagradu obično odnesu sportistkinje.

U Americi mlade udavače se takođe trkaju ali u prodavnicama specijalizovanim za venčanice. Kada se vrata otvore u osam ujutru, neveste utrčavaju i grabe što više venčanica mogu i odmah počinju da ih isprobavaju, a za odabrani model dobijaju veliki popust. Tako se haljine koje koštaju do 9.000 dolara mogu kupiti za 249 do 699 dolara. Većina nevesta probaju haljine u prolazima ili ispred ogledala, a njihovi pomagači trče naokolo pokušavajući da trampe haljine koje ne odgovaraju. 

3. TRKA LAŽNIH KONjA: Džokej na leđima

Jedno od bizarnijih takmičenja u Velikoj Britaniji je trka lažnih konja. Učesnici trče odeveni u kostim konja s jahačem. Trka je parodija poznate Grand nacional konjičke trke i održava se u Birmingemu. Takmičari sa plišanim konjem i džokejem prolaze kroz bale sena, preskaču prepone, a nekad sve to treba da izvedu dva takmičara u istom kostimu.

Takmičari uplaćuju 50 funti da bi mogli da učestvuju u trci, a pobednik dobija flašu šampanjca. Trku gleda hiljade posetilaca svake godine, a novac sakupljen od ulaznica, klađenja i sponzora ide u dobrotvorne svrhe. Trka se održava od 2003. godine i smatra se najzabavnijim porodičnim praznikom. 

4. TRIATLON I PREŽDERAVANjE: Plivanje i pun stomak

U neobičnoj trci, koja se održava u Darnhamu u SAD-u, učestvuju četvoročlani timovi, koji se takmiče ko će brže stići na cilj nakon što su nešto pojeli. Trka se sastoji od plivanja, vožnje bicikla i trčanja. Takmičenje je poznato i kao Dogmanov izazov, a prikupljeni novac je namenjen dobrotvornim organizacijama.

Učesnici su dužni da jedu svaki čas. Prvo jedu, pa otplivaju krug u bazenu, onda sledi još jedan obrok, zatim voze bicikl 16 km, opet jedu, trče, uguraju poslednji obrok i voze tri kilometra. Trka se često pretvara u pravu agoniju povraćanja. Za nekoliko godina ovo takmičenje uspelo je da prikupi više od 100.000 dolara za lokalne dobrotvorne svrhe.

5. TRKA NA ŠTIKLAMA: Cipele na lepak

Moskovljanke svake godine trče 50 metara u štiklama koje ne smeju biti niže od devet centimetara, a pobednice osvajaju karticu za šoping u vrednosti od oko 3.000 dolara. Ovu neobičnu šoping turu organizuje ženski magazin "Glamur" u mnogim evropskim gradovima.

Mnoge devojke zalepe cipele za noge da ne bi slomile vrat. Pre nekoliko godina u Varšavi je čak i otkrivena prevara, jer je prvu nagradu osvojila lažna Agnješka. U stvari, pobednica je bila mladić koji se prerušio u devojku i prijavio za trku koristeći ličnu kartu svoje sestre. Mladić je diskvalifikovan, a nagrada je otišla drugoplasiranoj devojci. 

6. TRKA DEDA MRAZOVA: Pobednici u gaćama

Širom sveta uoči Nove godine održavaju se trke Deda Mrazova u donjem vešu. Bostonska trka u kupaćim gaćama održava se već 14 godina. Počela je sa samo pet takmičara, a poslednjih godina okuplja se oko 700 žena i muškaraca koji šire božićno raspoloženje.

Mrazice i Mrazovi su do sada prikupili više od milion i po dolara u humanitarne svrhe. Takmičari obično imaju crvene kape Deda Mraza pa ulice postanu crveno-bele.

U Liverpulu je uoči dočeka 2014. godine trčalo 10.000 kompletno maskiranih Deda Mrazova, a Las Vegas je zvanični svetski rekorder u prikupljanju novca za dobrotvorne organizacije na ovaj način.

7. TRKE KROZ BLATO: Izgubljene patike

Avanturistička trka kroz blato nije samo zabava, treba se probiti kroz blato i vodu šest ili 12 kilometara. Učesnici moraju da gaze kroz blato u jamama, izbore se sa pravim blatnjavim rekama.

Najpoznatije blatne trke održavaju se u Los Anđelesu i Sidneju, gde učestvuje i po 8.000 ljudi. Prošle godine Australijanci su čak dodali i tri velike hrpe veštačkog snega, a takmičari su morali da savladaju ukupno 30 prepreka.

U takvom naporu trkači često ostanu bosi, a patike posle trke niko ni ne traži. U Britaniji je ova trka duga čak 20 km, a prepreke je dizajnirala britanska vojska. 

8. SKAKANjE PO JASTOZIMA: Morska zabava

Takmičenje u Mejnu koje se sastoji od kuvanja, izbora morske boginje i bizarne trke po plutajućim sanducima punima jastoga, svake godine privlači oko 12.000 gledalaca. Dosadašnji rekord u bizarnoj disciplini drži 12-godišnjak iz Konektiketa koji je uspeo da skakuće preko 4.501 sanduka pre nego što je pao u vodu.

Mnogima je ovo najkraća trka u životu, ali i najzabavnija. Festival jastoga, kojeg lokalci zovu morskim kukcem, održava se svakog leta u starom ribarskom gradiću Roklendu. U glavnoj kafanskoj šatri se pojede preko 11 tona sveže ulovljenih jastoga.

9. TRKA UZ SKAKAONICU: Puzanje do vrha

Red Bul 400 je trka od samo 400 metara, ali se ubraja u najteže jer se učesnici moraju popeti po skijaškoj skakaonici do cilja. Ova trka se održava na Planici u Sloveniji, gde je skakaonica skoro vertikalna pa trkači u stvari puze držeći se za busenje trave ne bi li se nekako domogli do vrha.

Planica je godinama mesto velikih narodnih okupljanja, a doskora je imala titulu najveće skakaonice na svetu. Skakaonica braće Gorišek bila je najveći objekt u skijaškim skokovima na svetu, i prvi koji je omogućio skok od preko 200 metara. 

10. BEŽANjE OD ZOMBIJA: Vežba za apokalipsu

Trka u Merilendu koju zovu "priprema za sudnji dan" ne podrazumeva samo stazu sa preprekama prekrivenim blatom i krvlju, vatru, rupe s vodom, nego i zombije koji usput saleću takmičare i pokušavaju da im otmu tri zastavice iz pojasa koje simbolizuju dobro zdravlje. Zombiji usporavaju trkače i otimaju im zdravlje, a pobednici su oni koji posle pet kilometara stignu na cilj sa makar jednom netaknutom zastavom. Oni su preživeli zombi apokalipsu i dobijaju medalju. Takmičari biraju da li će biti trkači, zombiji ili samo posmatrači.

2024 © - Vesti online