Četvrtak 26.06.2014.
16:30
Beta

Ljajić: Hag želi da nam ''podvali'' Šešelja

Tribunal sam napravio problem: Vojislav Šešelj
 

"Tribunal treba otvoreno da prizna da ne može da izađe na kraj sa Šešeljem, da su u velikom problemu, da nisu imali odgovor na njegov način ponašanja. Oni kažu da je to opstrukcija, ali bez obzira na to, on ima pravo da se brani na način za koji misli da je za njega najbolji", rekao je Ljajić na televiziji B92.

Pročitajte još:

* Stigao zahtev Haga o puštanju Šešelja

* "Vraćam se u politiku. Neću nanogicu"
* Šešeljeva tri uslova Hagu!
* Ako ne bude hteo da ode, Šešelja će izbaciti iz Haga
* Šešeljev sin: Tata će protresti vlast
* "Šešelj hoće slobodu, a ne poniženje"
* "Dočekaću Šešelja s pečenim ovnom!"
* Tužilaštvo: Ajmo da što pre presudimo Šešelju

Ljajić, koji je i potpredsednik Vlade Srbije, naveo je da Tribunal to treba da nazove pravim imenom i da kaže da Šešelj iz pritvora u Sheveningenu ide u kućni pritvor i da je za to nadležna Srbija. On je dodao da, međutim, iz Tribunala ne kažu kako da to bude sprovedeno ako nema saglasnosti onoga na koga se to odnosi i ako taj neko, u ovom slučaju Šešelj, unapred kaže da ne želi da poštuje nikakve uslove i da ne želi da mu vlada njegove zemlje daje bilo kakve garancije.

"Država može sve da uradi i to nije nikakav problem... mi smo uvek davali tipske garancije, s tim što su uvek, u svakom slučaju, to tražili optuženi, odnosno njihovi branici, oni su uvek bili saglasni sa svim uslovima koje postavlja tribunal i zato nismo imali nikakvih problema u operacionalizaciji odluke o privremenom puštanju na
slobodu", dodao je Ljajić.

Šešelj, podsetio je Ljajić, nikada nije tražio garancije, a u ovom konkretnom slučaju, ne samo da nije tražio i nije podneo zahtev za privremeno puštanje na slobodu već je rekao da ne želi garancije od države i ne želi da se ponaša u skladu sa uslovima koje je postavio Haški tribunal.

Ljajić je istakao da je aktuelna situacija u vezi sa Šešeljem jedinstven slučaj za koji je najvećim delom odgovoran sam Tribunal. Srbija, kako je rekao, ima rok od nedelju dana da se izjasni o garancijama za Šešelja, ali su te garancije obesmišljene načinom na koji ih je tražio Tribunal i izjavom Šešelja da ne želi garancije.

"Naša je obaveza da štitimo te ljude, a ne da im, barem po njihovom mišljenju, nanosimo još veću štetu nego što su je do sada imali", zaključio je Ljajić.

2023 © - Vesti online