Četvrtak 26.06.2014.
17:27
Srna

"Sponzora" Majdana traže i Moskva i Kijev

Poznat po antiruskim stavovima: Igor Kolomojski
 

Kolomojski je poznat po antiruskim stavovima i predlogu da se uz granicu sa Rusijom postavi žičana ograda i kroz nju pusti struja.

On je odbacio odluku predsednika Ukrajine Petra Porošenka o prekidu vatre i nastavio da fnansira aktivnosti svojih plaćeničkih jedinica koje se u Donbasu bore protiv lokalnog stanovništva, nelojalnog Kijevu.

Vlasti u Kijevu su priznale da polovinu pripadnika jedinice "Azov", specijalnih paravojnih snaga koje finanira Kolomojski, čine (bivši) kriminalci.

Ukrajinski milijarder našao rešenje: Metalni zid duž granice sa Rusijom

"Činjenica da su ti ljudi nekad bili osuđeni nije sramota za celi život, ali treba reći da je polovina boraca specijalne jednice nekada odgovarala pred zakonom", rekao je zastupnik u Vrhovnoj Radi Oleg Laško.

Oligarh Igor Kolomojski i ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov predmet su kaznenog postupka ruskih istražitelja, koji ih terete da su počinili "kaznena dela korišćenja zabranjenih sredstava i metoda ratovanja, teška ubistva te opstruisali rad novinara i naređivali otmice".

Ruska istraga protiv ukrajinskih zvaničnika zbog "namernog ubijanja civila"

Zahtev za provođenje istrage podnijela je Glavna uprava za istražne kaznene postupke u Rusiji, koja je zatražila od Interpola da raspiše međunarodnu potjernicu za Kolomojskim i Avakovim.

2024 © - Vesti online