Četvrtak 26.06.2014.
17:12
Beta

Istraživanje: Osam odsto stanovnika Srbije koristilo drogu

Osam odsto stanovnika Srbije koristilo drogu bar jednom u životu: Zlatibor Lončar
 

"Istraživanje je pokazalo da je veća učestalost uzimanja psihoaktivnih supstanci u populaciji između 18 i 34 godine, u kojoj je 12 procenata koristilo kanabis", rekao je Lončar na završnoj konferenciji projekta Evropske unije "Implementacija Strategije za borbu protiv droga (smanjenje ponude i potražnje)" u Beogradu.

Borovčanin apelovao na mlade da se čuvaju droga

Državni sekretar Ministarstva za omladinu Nenad Borovčanin apelovao je danas, povodom Međunardnog dana borbe protiv narkomanije, na mlade da se sačuvaju od bolesti zavisnosti i potvrdio odlučnost države da preventivom i oštrom borbom protiv dilera stvori društvo bez zloupotrebe droga.

"Država će biti maksimalno posvećena borbi protiv ovog zla, pre svega preventivno, stvaranjem bezbednog ambijenta kroz ekonomsku i socijalnu nezavisnost, i kreiranjem društva u kome će postojati više mogućnosti da mladi kvalitetno provode svoje slobodno vreme kroz sportske, kulturne, umetničke, turističke i druge aktivnosti", naveo je Borovčanin, a prenosi Vlada Srbije.

Taj projekat je finansiran sa 1,5 miliona evra iz pretpristupnih fondova EU i trajao je 21 mesec, a glavni partneri u njegovom sprovođenju bili su Ministarstvo zdravlja Nemačke i Nacionalni centar za praćenje droga i zavisnosti Češke Republike.

U okviru projekta, Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" sproveo je prvi put u Srbiji istraživanje o korišćenju droge na preko 5.000 ispitanika, kazao je ministar zdravlja.

Prema njegovim rečima, istraživanje je ukazalo na visoku zastupljenost pušenja i upotrebe alkohola, kao i tolerantnost društva prema upotrebi alkohola i duvana.

Lončar je istakao da je u okviru projekta EU 60 stručnjaka iz Srbije obučeno o prevenciji upotrebe droga u školskom okruženju, a oko 300 stručnjaka edukovano u oblasti planiranja, praćenja i evaluacije različitih preventivnih pristupa.

U saradnji eksperata iz Srbije i EU izrađeni su dokumenti o procedurama za obrazovne i vaspitne ustanove, smernicama za vođenje roditeljskih sastanaka u vezi sa upotrebom droge, i metodima saradnje između ministarstava prosvete, zdravlja, rada i unutrašnjih poslova.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, čije je ministarstvo nosilac projekta, izjavio je da je preko 100 policajaca i carinika prošlo obuku u kojoj su upoznati sa aspektima sigurnosti tokom istraga i otkrivanja proizvodnje droga.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport naglasio je da borba protiv droge čini deo poglavlja 24 i 28 pregovora Srbije o članstvu u EU, i izrazio zadovoljstvo što je suzbijanje narkotika jedan od prioriteta Vlade Srbije.

2021 © - Vesti online