Četvrtak 26.06.2014.
07:51
J. L. Petković - Vesti

Šta je Vučić pričao sa Srbima sa KiM?

Grupni portret bez premijera: Učesnici sastanka u Beogradu
 

Ipak, premijer nije, kao što se očekivalo, stajao uz njih dok je Marko Đurić govorio medijima o čemu je bilo reči na sastanku. Gde je i zašto Vučić nestao, nismo uspeli da saznamo, što je podgrejalo spekulacije o tome da li i koliko aktuelna vlast u Beogradu stoji iza tih kandidata.


Đurić, direktor Kancelarije za KiM je, između ostalog, rekao da je važno da Srbi preuzmu deo odgovornosti za upravljanje institucijama i uzmu učešće u vlasti. Iako su neki od kandidata za poslanike već učestvovali u kosovskoj vladi, Đurić je ostao pri stavu da je reč o pokrajinskoj vlasti i privremenim institucijama.


- Za našu zajednicu na KiM izuzetno značajno da što je više moguće utičemo na događaje. Dogovor o jedinstvenom političkom delovanju ima za cilj da uzmemo više uticaja u privremenim institucijama samouprave na KiM. U narednim danima ćemo sprovoditi aktivnosti po tom pitanju i uveren sam da će Srbi na Kosovu i Srbija izaći jači iz ovog procesa - rekao je Đurić.


Slobodan Petrović, zamenik premijera Kosova, a jedan od kandidata Srpske liste sa najvećim brojem glasova, kaže da je sastanak u Beogradu protekao u konstruktivnom dijalogu i da je ovo prvi put da se na ovaj način dogovaraju aktivnosti koje se odnose na interese srpske zajednice.
 

- Srbi su platili visoku cenu zbog nepostojanja jedinstva u prošlosti - podvukao je gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović.

Saglasni sa svakim rešenjem

O izboru nove vlasti u Prištini Srbi se neće izjašnjavati. To tvrdi Saša Milosavljević iz Srpske liberalne stranke.
- Dogovor je da bez obzira na to ko formira vladu, Srbi učestvuju u vlasti i da doprinesu više našoj zajednici. Na izbor ko će da formira Vladu ne želimo da utičemo. Oni su birali, oni nek se dogovore, a mi ćemo se saglasiti s tim - istakao je Milosavljević.


2024 © - Vesti online