Sreda 25.06.2014.
12:44
Beta

U Hrvatskoj slave odvajanje od SFRJ

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović i predsednik Sabora Josip Leko položili su vence i zapalili sveće na nekoliko mesta
 

"Danas se sećamo uspeha i problema, svih koji su stradali i doprineli da u slobodi uživamo u demokratiji", rekao je predsednik Hrvatske Ivo Josipović, pošto su predstavnici državnog vrha zajedno položili vence na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Josipović je ukazao da su pred Hrvatskom ozbiljne reforme i da je uveren da su pred njom bolja vremena.

Premijer Zoran Milanović rekao je da se treba setiti pre svih onih koji su poginuli za Hrvatsku, ali i vremena kada je trebalo donositi krupne i dalekosežne odluke.

"Moramo se menjati nabolje", naglasio je Milanović.

 

Predsednik Sabora Josip Leko rekao je da su odluke Sabora o samostalnosti istorijski potvrđene i odbranjene na bojnom polju.

Predstavnici državnog vrha položili su vence i zapalili sveće na nekoliko mesta na zagrebačkom groblju Mirogoj, među ostalim, kod spomenika Glas hrvatske žrtve-Zid boli, Grobnice narodnih heroja i na grobu prvog predsednika samostalne Hrvatske Franje Tuđmana.

U Hrvatskoj se Dan državnosti slavi 25. juna, na dan kada je Sabor doneo Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, a na osnovu odluke većine građana na referendumu 19. maja 1991.

2024 © - Vesti online