Sreda 25.06.2014.
12:06
Beta, Srna

Prekid vatre u Ukrajini niko ne poštuje

Ne smiruje se u Ukrajini: Primirje koje svi ignorišu
 

"Oko 44 napada pobunjenika zabeleženo je u poslednja tri dana", napisao je portparol ukrajinske vojske Vladislav Seleznjov na Fejsbuku.

Kijev je proglasio prekid vatre do petka, a lider pobunjenika je u ponedeljak to prihvatio.

Prema Seleznjovu, materijal ukrajinskih snaga prikazuje napade na kontrolne punktove i položaje vojske, posebno u pobunjeničkom regionu Donjecku.

Ukrajina: Više od 40 dece poginulo u regionu Donjecka

"Snimci pokazuju da pobunjenici nastavljaju da masovno krše uslove mirovnog plana" ukrajinskog predsednika Petra Porošenka, naveo je Seleznjov.


Ukrajinska vojska takođe ne poštuje primirje

Vlasti Narodne Republike Donjeck saopštile su da primirje koje je proglasio ukrajinski predsednik Petro Porošenko nikada nije zaživelo.


Komentarišući najavu Porošenka da bi prekid vatre mogao da bude ukinut pre isteka, 27. juna, vođa milicije i član Vrhovnog saveta Donbasa Miroslav Rudenko izjavio je da je ukrajinska armija odmah nakon proglašenja primirja počela da bombarduje Semjonovku i Slavjansk.

"Pucnjava je bila konstantna, iako manjeg intenziteta", rekao je Rudenko agenciji Interfaks i dodao da je Kijev samo deklarativno proglasio prekid vatre, ali da neprijateljstva nikad nisu prestala.

Pres-služba ukrajinskog predsednika saopštila je ranije da je Porošenko naredio šefovima snaga bezbednosti da otvore vatru u slučaju napada na njihove položaje u okviru armijske operativne zone, kao i da se primirje može prekinuti pre isteka, 27. juna.

2024 © - Vesti online