Sreda 25.06.2014.
11:11
Beta

SRS: Režim Vučića i Nikolića ne sme protiv Šešeljeve volje

Vlada Srbije se još nije izjasnila o garancijama za moguće puštanje Vojislava Šešelja na privremenu slobodu do izricanja presude
 

"Ako bi režim (premijera) Aleksandra Vučića i (predsednika) Tomislava Nikolića postupio po nalogu pretresnog veća, onda bi s njima učestvovali u zaveri protiv Vojislava Šešelja", navodi se u saopštenju SRS-a.

Haški tribunal pozvao je Vladu Srbije da se izjasni o garancijama za moguće puštanje Vojislava Šešelja na privremenu slobodu do izricanja presude. Raspravno veće predsedavajućeg sudije Žan-Kloda Antonetija zatražilo je od vlasti u Beogradu da se izjasne da li mogu da garantuju za sprovođenje uslova pod kojim bi Šešelj, na inicijativu samog veća, bio privremeno oslobođen.

* "Vraćam se u politiku. Neću nanogicu"

* Šešeljev sin: Tata će protresti vlast

* Hag: Vlada Srbije da se izjasni o Šešelju; Ministarstvo: Nismo obavešteni

"Šešelj se već izjasnio pod kojim uslovima bi prihvatio eventualno puštanje na privremenu slobodu i postupanje režima suprotno Šešeljevim uslovima predstavljalo bi direktan obračun s njim", ističe SRS.

Od srpske vlade se traži i da "obeća da će Šešelja smesta uhapsiti ako prekrši uslove i oduzeti mu pasoš i ne dozvoliti mu da se bilo gde kreće ili putuje s mesta gde će boraviti". Vlada Srbije će morati da garantuje i Šešeljevu bezbednost tokom boravka na privremenoj slobodi i Tribunal obavestiti ako ona bude ugrožena. Od vlasti u Beogradu očekuje se i da spreči Šešeljev kontakt sa žrtvama i svedocima, kao i mogućnost njegovog uticaja na njih u bilo kakvom obliku. Ukoliko Šešelj prekrši uslove, srpske vlasti biće dužne da odmah obaveste Tribunal.

Rok za izjašnjavanje vlasti Srbije o garancijama za Šešelja je nedelju dana.

2024 © - Vesti online