Utorak 24.06.2014.
16:42
Beta

Pao dogovor: Austrija deo ''Južnog toka''

I Austrijancima ruski gas (Foto: Ilustracija)
 

Sporazum su potpisali generalni direktor austrijskog naftnog koncerna OMV Gerhard Rois i šef Gazproma Aleksej Miler. Taj dokument reguliše niz pitanja u vezi sa radom zajedničke kompanije, određuje njenu organizaciju, strukturu upravljanja, prava i obaveze učesnika, a takođe i principe finansiranja i raspodele dobiti među akcionarima.

Na sastanku u Beču dogovoreno je da će novoosnovana kompanija biti 50 odsto u vlasništvu Gasproma, najvećeg ruskog proizvođača gasa i 50 odsto u vlasništvu austrijske OMV Grupe , najveće kompanije za naftu i gas u zemlji.

Pročitajte još:

* Potvrđeno. Gradimo ''Južni tok''

* I Indija hoće ruski gas

* Bugari podlegli pritisku EU, suspenduju ''Južni tok''

Početak gradnje austrijskog kraka Južnog toka očekuje se 2015. godine, a prve isporuke, prema očekivanjima biće već 2017. a pun kapacitet trebalo bi da bude postignut u januaru 2018.

Portparol OMV Robert Lehner se nada da bi prve isporuke gasa kroz gasovod Južni tok mogle da stignu već u 2016. godini.

Ideja o izgradnji kraka Južnog toka na teritoriji Austrije razmatrana je u početnoj fazi razrade projekta, ali je bila odložena delimično zbog zahteva Evropske komisije prema projektu. Kasnije se Gasprom vratio na tu ideju. U aprilu su Miler i Rojs potpisali memorandum o realizaciji projekta u Austriji.

Dokument predviđa izgradnju austrijskog kraka gasovoda Južni tok, propusne moći do 32 milijardi kubnih metara godišnje sa krajnjom tačku u Baumgartenu. Gasovod će od Crnomorske obale Bugarske proći preko teritorije Srbije i Mađarske u Austriju.

2024 © - Vesti online