Utorak 24.06.2014.
10:08
Srna

"Srbiji članstvo u NATO nije glavni cilj"

Srbija je vojno neutralna zemlja, te joj članstvo u Alijansi nije prevashodan cilj
 

On je rekao da je taj stav preneo delegaciji Potkomiteta za transatlantsku odbrambenu saradnju Parlamentarne skupštine NATO, koja je bila gost Skupštine Srbije.

"Podsetio sam da je Srbija vojno neutralna, ali i da vidimo ogroman prostor za dalje unapređenje saradnje u okviru raspoloživih mehanizama `Partnerstva za mir", rekao je Bečić za beogradsku "Politiku".

On je istakao da Srbija želi da bude pouzdan i odgovoran partner i sagovornik Alijansi s ciljem zajedničkog doprinosa u očuvanju mira i stabilnosti na Balkanu.

Bečić je rekao da na sastanku nije bilo reči o eventualnom članstvu nekih zemalja iz regiona u NATO i ocenio da je jedan od najvažnijih razloga posete delegacije Alijanse to što je Balkan veoma značajan za NATO i Evropu, koji žele da region bude stabilan i miran.

Bečić, nekadašnji šef delegacije Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO, rekao je da predstavnici Skupštine Srbije na majskoj sednici u Viljnusu nisu uspeli da spreče da samoproglašeno Kosovo promeni status iz gosta u posmatrača u toj organizaciji.

On je ocenio da ova promena statusa samoproglašenog Kosova nema suštinske promene, već je samo tehnička, te dodao da je šef delegacije Srbije uputio pismo u kojem je izrazio nezadovoljstvo zbog toga.

2024 © - Vesti online