Sreda 31.03.2010.
12:54
Tanjug

Obama: S Izraelcima mali nesporazum

"Mislim da premijer Netanijahu razume da mora da preduzme neke odvažne korake. Mislim da on to politički oseća. Ali to se ne odnosi samo na izraelsku stranu", rekao je Obama u sinoćnjem intervjuu američkoj kablovskoj mreži MSNBC.

Obama je nedavnu napetost između svoje administracije i izraelske vlade opisao kao "nesporazum među prijateljima", naglasivši jačinu veza između SAD i Izraela, preneli su izraelski mediji.

"Mislim da je osnovni odnos čvrst kao stena. Moja posvećenost, moja lična posvećenost bezbednosti Izraela je nepokolebljiva i mislim da o tome postoji široki međusobni konsenzus. Ovo je nesporazum među prijateljima kako da se ide napred", rekao je američki predsednik, misleći na napetost u odnosima dve zemlje saveznice zbog najave velikog projekta izgradnje stanova za Jevreje u anektiranom istočnom Jerusalimu.

Obama je istovremeno pozvao Palestince da preduzmu pomirljive mere prema Izraelu.

Izrael je početkom ovog meseca, baš u vreme posete američkog potpredsednika Džozefa Bajdena, najavio da će izgraditi 1.600 stanova u istočnom Jerusalimu, što su zvaničnici u Vašingtonu okarakterisali kao uvredu za SAD.

2024 © - Vesti online