Ponedeljak 23.06.2014.
09:51
Ž. Marković - Vesti

GM semenom truju ojađene?

Teško onom kome Monsanto pomaže (Foto: Ilustracija)
 

I ne bi tu ništa bilo sporno da Monsanto nije vodeći svetski proizvođač genetski modifikovanog semena! Istovremeno, u BiH je zabranjena upotreba GM organizama i proizvoda, pa su se nadležni dali u istragu o informacijama da su neki poljoprivrednici dobili takve donacije. Prema nepotvrđenim informacijama, deo pomoći već je isporučen i u Srbiji, i u Hrvatskoj, a reč je o semenu kukuruza, dok se najavljuje da bi se uskoro u regionu mogla pojaviti i GM semena paradajza, kupusa i krastavca.


Predsednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković upozorio je da će (ukoliko na ovaj način GM seme dospe na tržište BiH i Srpske) to biti veliki udar na domaću poljoprivredu, ali i na celokupno stanovništvo.


- Već sam dobio informaciju da je GM seme kompanije Monsanto na putu ka našim poljoprivrednicima. Iako još nije potvrđeno da je to sto odsto GM seme, mi iz ranijih iskustava opravdano strahujemo da je seme genetski modifikovano. Ovde se ne radi o saosećanju ove zloglasne kompanije sa našim ugroženim poljoprivrednicima, već o pokušaju da se pod plaštom pomoći GM seme ubaci na domaće tržište, a nakon toga nam nema povratka. Mislim da bi ovde trebalo hitno da reaguju nadležne institucije i spreče ovakav način navodne pomoći i zabrane uvoz, kako bismo izbegli scenario koji je uništio mnoge poljoprivrednike širom sveta koji su poslovali sa "Monsantom". Inače, ako pogledamo neke zemlje poput Francuske koja se izričito protivi uvozu ovog semena, možemo zaključiti da to nije dobro ni za nas - kazao je Marinković.

Objavljeno na veb sajtu

Ova "donacija" Monsanta provaljena je kada su na svom veb sajtu objavili da su donirali seme DEKALB kukuruza, u količini dovoljnoj da se zaseje 3.000 hektara zemljišta. Na istom mestu navedeno je da će biti donirano i seme paradajza, krastavca i kupusa.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić izjavio je da niko od poljoprivredenih proizvođača u Srpskoj zvanično ne sarađuje sa američkom kompanijom Monsanto, ali da je moguće da ima njenog genetski modifikovanog semena.


- Inspekcije na terenu rade i istraživanjem semena soje otkrivene su indicije prisustva takvog semena iz uvoza, ali Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo to ne podržavaju. Nema razloga da menjamo tu politiku dok se u širem okruženju ne utvrdi kakav će biti stav u odnosu na genetski modifikovane organizme, bez obzira na to što ja, dok sam na ovoj funkciji, to neću prihvatiti - rekao je Mirjanić.

2024 © - Vesti online