Ponedeljak 23.06.2014.
06:30
D. N. P.

Turska miri islamske zajednice u Srbiji

"Muslimanski vernici u Sandžaku uskoro će osetiti šta znači jedinstvo"
 

Gormez je naglasio da su podele među muslimanima u Sandžaku velika rana i veliki problem koji osećaju i vernici u Turskoj.


- Mora se rešiti ta situacija, dva brata ne smeju biti zavađena, zbog toga ćemo raditi na pomirenju i ujedinjenju, iskreno se nadam, a nadao sam se i ranije, da će vernici u Sandžaku i Srbiji osetiti šta znači jedinstvo i iskrena bliskost jednih sa drugima, da će se pomiriti i da će zajedno nastaviti svojim putem - rekao je Gormez.


Turski reis i turska država do sada su u više navrata pokušavali da izmire Muamera Zukorlića i Adema Zilkića, ali su sve inicijative propale.


Prošle godine Zukorlić je izneo niz teških optužbi na račun turskog reisa naglašavajući da on finansira njegove protivnike i da želi da ga ukloni sa čela islamske zajednice. Turska islamska zajednica u početku je podržavala Adema Zilkića, a u prethodne dve godine bliska je sa takozvanom trećom opcijom, sastavljenom od grupe nezadovoljnih imama koji žele da uklone i Zilkića i Zukorlića.


Svoj uticaj na Balkanu Turska pokušava da ojača i ulaganjem velikog novca u izgradnju džamija i obnovu spomenika iz osmanlijskog doba. Turskim parama izgrađeni su velelepni islamski centri u Baru i Kosovskoj Mitrovici, a sličan centar sa velikom džamijom započet je nedavno i u Bijelom Polju.

2024 © - Vesti online