Nedelja 22.06.2014.
11:00
Beta

Porošenko predstavio naciji mirovni plan

Nema amnestije za one koji su ubijali ukrajinske vojnike: Petro Porošenko
 

U 12-minutnom govoru, koji je u toku noći prosleđen televizijama za jutarnje emitovanje, Porošenko je rekao da je spreman da razgovara sa onima koji su se "prevarili" usvojivši separatističke stavove.

"Izuzetak su naravno oni koji su bili umešani u terorizam, ubistva ili mučenja", poručio je Porošenko, koji je 7. juna preuzeo funkciju šefa države i koji ima podršku Zapada.

On je rekao da garantuje veću bezbednost za sve učesnike pregovora, za sve koji žele da "umesto jezika oružja, usvoje jezik argumenata". Prema mirovnom planu, čije su delove u petak objavili neki mediji, predviđeno je i formiranje koridora koji bi se omogućilo da se ruski plaćenici, kada polože oružje, vrate u Rusiju.

"Scenario mira je naš glavni scenario. To je naš plan A", naveo je Porošenko.

Ukrajinski predsednik je međutim upozorio da oni koji žele da zloupotrebe mirovni plan da bi dobili na vremenu i regrupisali snage treba da znaju da postoji i plan B.

Jedan od vođa prorusih pobunjenika rekao je da su napori Porošenka "beznačajni" sve dok ne podrazumevaju i potpuno povlačenje ukrajinskih snaga sa istoka Ukrajine i priznavanje nezavisnosti. Ruski predsednik Vladimir Putin ranije se pozitivno izrazio o mirovnom planu ukrajinskog predsednika.

2024 © - Vesti online