Subota 21.06.2014.
22:22
Beta

Putin podržao Porošenkov plan

Pozvao obe strane da obustave sve vojne aktivnosti i sednu za sto: Vladimir Putin
 

U saopštenju se ističe da je Putin "pozvao suprotstavljene strane da obustave sve vojne aktivnosti i sednu za pregovarački sto".

Dodaje se da Putin podržava odluku ukrajinskog predsednika Petra Porošenka da naredi ukrajinskim vojnicima da se drže jednostranog prekida vatre, počev od noćas.

Porošenko je objavio jednonedeljni prekid vatre kao prvi korak u širem mirovnom planu koji bi uključio i amnestiju za proruske separatističke borce.

Putin je, međutim, naveo da bez akcije usmerene na početak pregovora, taj plan "nije održiv i realističan".

Ukrajinski vojnici pokušavaju da potisnu separatiste koji su osvojili vladine zgrade i proglasili nezavisnost u istočnim regionima Donjecka i Luganska, nedaleko od granice sa Rusijom.

Ukrajina i SAD su optužile Rusiju da podržava pobunjenike, i time što ih je snabdevala naoružanjem.

Moskva, pak, tvrdi da ne podržava ni na koji način pobunjenike, a da Rusi koji se bore na strani separatista na istoku Ukrajine to čine kao privatna lica.

SAD i evropski lideri pozvali su Rusiju da odigra konstruktivnu ulogu u smirivanju konflikta i da obustavi, ono što su nazvali, podrškom pobunjenicima.

SAD i Evropa su uveli sankcije ruskim zvaničnicima za koje smatraju da su umešani u sukob na istoku Ukrajine, izbegavši da ih uvedu čitavim ekonomskim sektorima, što bi se, kako su ocenili analitičari, negativno odrazilo i na njihove privrede.
 

2024 © - Vesti online