Nedelja 22.06.2014.
02:23
Pressonline

Lekari u Švedskoj našli ceo razred obrezanih devojčica

Veliki broj devojčica doživele su užase obrezivanja (Foto: Ilustracija)
 

Od pomenutih 30, 28 ih je bilo podvrgnuto infibulaciji, jednoj od najekstremnijih metoda u sklopu koje su i klitoris i stidne usne u potpunosti odsečene, a genitalije su zatim sašivene na način da ostane tek mali vaginalni otvor.

U školu su pozvane sve raspoložive ekipe kako bi devojčicama pružile svaki vid potrebne pomoći. Osim što žensko obrezivanje kao posledicu vrlo često ima mentalna oboljenja, nisu retke ni hronične vaginalne i grlične infekcije, neredovne menstruacije, teži bubrežni problemi i neplodnost.

'Prvo smo otkrili najekstremnije slučajeve. Jedna je devojka imala takve menstrualne bolove da smo istog trenutka iz škole morali da je prebacimo u bolnicu', opisala je koordinatorka za zdravlje učenika u Norčepingu Petra Blom Anderson.

Žensko obrezivanje u Švedskoj je protivzakonito od 1982. godine, a pre 15-ak godina kažnjivo je postalo i odvođenje dece na obrezivanje u inostranstvo, što je postala učestala praksa roditelja poreklom iz afričkih i bliskoistočnih zemalja gde je sakaćenje ženskih genitalija ukorenjeno u tradiciji.

'Trenutno radimo na tome da obavestimo sve roditelje da bi mogli završiti u zatvoru ako odvedu svoju decu na obrezivanje u inostranstvo', dodala je Petra Blom Anderson.

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, širom sveta danas živi više od 125 miliona žena podvrgnutih ovom zahvatu.

2024 © - Vesti online