Subota 21.06.2014.
18:36
Beta

Parastos za ubijene Srbe na Miljevačkom platou

Ni posle 22 godine porodice nastradalih ne znaju na koji grob da zapale sveće
 

Parastosu su prisustvovali članovi porodica žrtava, predstavnici izbegličkih udruženja i brojni građani.

Predsednik Udruženja porodica nestalih i poginulih lica "Suza" Dragana Đukić rekla je da je 21. juna 1992. godine izvršen stravičan zločin u kojem su Hrvati na mučki način ubili i masakrirali 40 teritorijalaca, iskoristivši primirje dogovoreno zbog hrvatskog dečjeg festivala u Šibeniku.

"Jedno celo selo uništeno je i spaljeno i zarobljeni stanovnici tog sela su bili prinuđeni da bacaju teritorijalce u jamu. To im nije bilo dovoljno pa su na njih bacili pse i mačke da dovrše zločin", rekla je Đukićeva novinarima uoči parastosa.

Posle dva meseca oni su izvađeni, ali, kako ističe Đukićeva, ostaci 12 tela nisu mogli biti identifikovani klasičnim metodama i oni se i dan danas nalaze sahranjeni na Kninskom groblju kao NN lica.

"Porodice ni posle 22 godine ne znaju na koji grob da zapale sveću i to je za njih agonija koju žele da završe. Nadamo se da će hrvatska strana imati razumevanja i da će te grobnice napokon biti ekshumirane a porodice saznati ko je gde sahranjen", rekla je Dragana Đukić.

Direktor Informaciono - dokumentacionog centra "Veritas" Savo Štrbac, ocenio je da je sramota "i međunarodne zajednice i Hrvatske ", to što već 22 godine niko nema interesa da identifikuje te žrtve DNK metodom.

Ističući da porodice "strašno bole dvostruki standardi i kada je reč o ekshumaciji i suđenjima, Štrbac je rekao da za ovaj zločin nije niko osuđen "iako je cela akcija snimljena na video-kaseti, koja se svojevremeno prikazivala kao horor širom Evrope i sve se na njoj vidi - i ubijeni i ubice".

"A kad sude Srbima onda su svi odgovorni - cela jedinica koja je išla gde se desio neki zločin i ne samo ta jedinica i onaj koji im je neposredno komandovao, nego su odgovorni svi njegovi šefovi sve do predsednika države", rekao je Štrbac.

2024 © - Vesti online