Subota 21.06.2014.
11:51
Telegraf

Bombaši-samoubice Al Kaide stižu na Kosovo: Meta Bondstil?

Bombaši-samoubice spremni za napade na Kosovu i u Albaniji? Kao moguće mete pominju se američka baza Bondstil i policijske stanice
 

Uvežbavanje grupe bombaša-samoubica traje već šest meseci, pri čemu poslednji korak ovog “treninga” podrazumeva i upotrebu droga. Buduće samoubice regrutovane su iz redova džihadista koji se bore protiv snaga Bašara el Asada u Siriji.

U Siriji i Iraku se, prema procenama obaveštajaca, bori oko 150 kosovskih Albanaca, mahom veterana ratova na Kosovu i u Makedoniji, od kojih su neki ozbiljno napredovali u komandnoj hijerarhiji nekoliko grupa bliskih Al Kaidi. Neki od islamskih boraca su se već vratili na Kosovo, gde su nastavili da propagiraju džihad.

Prištinski Ekspres tvrdi da je barem deset kosovskih komandanata u Siriji i Iraku dobilo zahtev da počne samoubilačke napade, kao i da je trening bombaša-samoubica pri kraju.

Finansijska podrška za ovakve akcije obezbeđena je nedavnim pljačkama banaka u Mosulu, odakle su islamisti odneli oko 450 miliona dolara.

Jedini dosad registrovani slučaj bombaša-samoubice sa Balkana bio je Bljerim Heta iz Uroševca, koji se razneo u Bagdadu, ubivši 50 ljudi.

2024 © - Vesti online