Petak 20.06.2014.
16:37
Srna

Tužilaštvo: Ajmo da što pre presudimo Šešelju

Ima li kraja muka Vojislava Šešelja u Haškom tribunalu
 

U odgovoru na nalog sudskog veća da se strane u postupku izjasne o mogućnosti da Šešelj bude privremeno pušten na slobodu, Tužilaštvo je navelo da ne može da razmatra to pitanje, osim da napomene da je Žalbeno veće nedavno primetilo da "optuženi za sada nije pokazao da mu je zbog dužine suđenja, uključujući i pritvor, narušeno pravo na fer suđenje".

U slučaju da Šešelj bude pušten na privremenu slobodu, ističu iz Tužilaštva, sudsko veće treba da postavi uslove koji obezbeđuju da optuženi neće "ugrožavati žrtve, svedoke ili druge osobe" i da će se vratiti u pritvorsku jedinicu kada mu to veće naloži.

Pročitajte još:

Vojislav Šešelj

* "Šešelj hoće slobodu, a ne poniženje"

* Šešeljev sin: Tata će protresti vlast

* Šešelj neće iz Haga!

* Ako ne bude hteo da ode, Šešelja će izbaciti iz Haga

* "Vraćam se u politiku. Neću nanogicu"

Iz Tužilaštva navode da se iz liste aktivnosti za koje je Šešelj naveo da će preduzimati tokom privremene slobode može zaključiti da je optuženi "dobrog zdravlja".

Imajući u vidu dužinu pritvora optuženog i suđenja, Tužilaštvo smatra da svi napori Haškog tribunala treba da budu usmereni da presuda bude izrečena što pre, prenose beogradski mediji.

Pretresno veće izdalo je 13. juna nalog kojim se strane u postupku pozivaju da iznesu mišljenje o mogućnosti da Šešelj privremeno bude pušten na slobodu, uzimajući u obzir više razloga, među kojima i narušeno zdravstveno stanje optuženog.

U odluci veća je navedeno da je poziv stranama upućen zato što u ovom trenutku nije moguće "odrediti tačan datum izricanja presude" pošto je sudija Madaje Nijang zatražio dodatno vreme da se upozna sa celim predmetom.

2024 © - Vesti online