Četvrtak 19.06.2014.
20:00
B92

Stiglo je i Amazonovo čudo od smartfona

Što se tiče ovog smartfona jedna od najzanimljivijih stvari je što može da prikazuje 3D slike, zahvaljujući četiri specijalizovane kamere s prednje strane telefona koje prate korisnikove pokrete glave. 3D prikazi rade čak i u mraku, zahvaljujući tome što kamere primećuju infracrvenu svetlost.

"Ključ je u tome što telefon uvek zna gde je korisnikova glava u realnom vremenu", kaže Bezos.

"Fire phone" ima ekran od 4.7 inča i kameru od 13 megapiksela. Opremljen je sićušnim motorima koji podešavaju sočiva 100 puta u sekundi, zbog čega se podrhtavanje ruke korisnika ne primećuje na fotografijama. Fire OS 3.5.0 operativni sistem je nova verzija Android OS-a koji pokreće Kindle Fire HDX tablete.

Okvir samrtfona je gumiran, a u izradi se nije štedelo - dugmići su od anodiziranog aluminijuma, dok je pozadina uređaja presvučena staklenom površinom. Gorilla Glass 3 krasi prednju stranu uređaja ukupne mase 160 grama.

Od novih načina upravljanja tu je pomeranje uređaja postrance ili gore-dole, kako korisnik ne bi morao da uposli ruku (ili dve) za skrolovanje ili gledanje fotografija. Amazon je najavio kako od developera očekuje mnogo toga oslobodivši SDK za "dinamičku perspektivu".

U Amazonu su posebno ponosni i na optički stabilizovanu (zadnju) kameru od 13MP. Iako je uređaj "nabijen" kvalitetnim komponentama poput Qualcommovog Snapdragon 800 čipa uparenog s 2GB radne memorije i baterijom od 2.400 mAh, treba istaći da kompanija ovog puta nije igrala "ispod cene", već želi da zaradi i na hardveru za razliku od svoje postojeće tablet linije u kojima suštinski prodaju tek uslugu, a tablet odlazi "ispod cene".

Uređaj će se, barem za sada, naći ekskluzivno u AT&T ponudi za 200 američkih dolara s dvogodišnjim pretplatničkim ugovorom za model od 32GB. Tržišna cena telefona iznosiće između 649 i 749 dolara u Americi, a u slobodnu prodaju stiže u julu.

2024 © - Vesti online