Sreda 18.06.2014.
08:49
blic.rs

Ako ne bude hteo da ode, Šešelja će izbaciti iz Haga

Ako se Šešelj ne bude pridržavao uslova Haga, biće uhapšen: Vojislav Šešelj
 

''Blic'' piše da će Šešelj, ukoliko se ne bude pridržavao uslova koje sudsko veće postavi, biti ekspresno vraćen u pritvor.

''Ako sudsko veće odluči da ga pusti, to će uraditi pod njihovim uslovima. A ako ih Vojislav Šešelj ne bude poštovao, odluka o ukidanju pritvora biće poništena, a policija će dobiti zadatak da ga uhapsi, kako bi bio vraćen u pritvor'', kaže advokat Toma Fila za beogradski list, komentarišući spisak Šešeljevih uslova za puštanje iz pritvora.

Pročitajte još:

* Šešelj neće iz Haga!

* Šešeljeva tri uslova Hagu

* "Vraćam se u politiku. Neću nanogicu"

U Haškom tribunalu nisu želeli da komentarišu Šešeljevo izjašnjavanje o ukidanju pritvora, pošto taj dokument, kako kaže portparol suda Magdalena Spalisnki, tokom jučerašnjeg dana još nije zvanično stigao do njih.

Potpredsednik SRS Zoran Krasić kaže da nije reč ni o kakvim Šešeljevim uslovima, već o njegovom izjašnjavanju o nameri suda da ga puste na privremenu slobodu do saopštavanja presude.

''Sud će to samo da primi k znanju. Ali najpre treba nazvati stvari pravim imenom i reći da je to ukidanje pritvora, a ne privremeno puštanje na slobodu. Proces je praktično završen i čeka se samo presuda. Podsetiću, mada poređenje nije baš najsrećnije, da je Haradinaj pušten na privremenu slobodu još pre početka suđenja. A ovde je proces praktično gotov, jer su svi svedoci saslušani, date su završne reči'', kaže Krasić.

On dodaje da Šešelj neće pristati na bilo kakav ograničenja po cenu i da bude vraćen u pritvor.

''Ne znam, doduše, o kakvim uslovima može da bude reč. Jer do donošenja presude Šešelj je nevin i ima pravo da koristiti sva građanska i politička prava garantovana međunarodnim aktima. Drugo, pa oni mu nisu mogli zabraniti da se politikom bavi i iz pritvora, kako misle da ga sputaju ako ga puste na slobodu'', kaže Krasić.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ocenjuje da Šešelj odaje utisak čoveka koji ni sam ne zna baš da li bi da izađe iz pritvora ili da ostane u njemu, što je posledica njegove nemogućnosti da realno sagleda stvari u spoljašnjem svetu.

''Kako god, mislim da je on politička prošlost, ostao u Hagu ili izašao iz njega. Mislim da nema realnu procenu ni svojih mogućnosti, ni mogućnosti stranke kojoj je na čelu'', kaže Dejan Vuk Stanković.

2024 © - Vesti online