Utorak 17.06.2014.
18:56
Beta

Šešelj neće iz Haga!

Odbio ponudu Haškog tribunala: Vojislav Šešelj ostaje u Hagu
 

Šešelj je optužen za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93. U odgovoru na jučerašnju ponudu suda da zatraži privremeno oslobađanje, Šešelj je praktično odbio da podnese taj zahtev, podvlačeći da ne bi povinovao uslovima koje propisuje Tribunal, čak i u slučaju da bude pušten na privremenu slobodu.

"Vraćam se u politiku. Neću nanogicu"

Kao i ranije tokom procesa, Šešelj je posredno zatražio "ukidanje pritvora", koje, po njegovom tumačenju propisuje međunarodno običajno pravo. Optuženi je izrazio protest "zbog nedonošenja odluke o ukidanju pritvora i nerazmatranja tog pitanja...Obaveza pretresnog veća bila je da u određenim vremenskim razmacima preispituje odluku o pritvoru i odmah po prestanku razloga za pritvor donese odluku o njegovom ukidanju".

Šešeljeva tri uslova Hagu!

Šešelj, kako piše u podnesku, "s gnušanjem odbacuje bilo kakve garancije izdajničke, prozapadne vlade u Beogradu".

Odbacujući većinu uslova koje za privremeno oslobađanje propisuju pravila Tribunala, Šešelj je naglasio da je "jedino ograničenje" ukoliko "pretresno veće odluči da ga privremeno pusti na slobodu" to da "neće napuštati teritoriju Republike Srbije".

Ostale uslove suda za puštanje na privremenu slobodu, Šešelj je odbacio. Naglasio je da se "neće periodično javljati policiji, niti nositi ogrlice, narukvice ili nanogice, kojima se vreća ljudsko dostojanstvo; da će učestvovati u političkom životu Srbije i na
javnim skupovima; da će davati intervjue novinama; da će gostovati u televizijskim emisijama i da će javno kritikovati Haški tribunal kao nelegalni međunarodni sud".

2024 © - Vesti online