Utorak 17.06.2014.
14:06
Beta

"Morate sami sebi pomoći, pa će vam i Bog pomoći"

U Srbiji postoji duga tradicija filantropije: Majkl Kirbi
 

"Hajde, momci, pomozite. Morate sami sebi pomoći, to je poenta. Bog pomaže onima koji sebi pomažu. U Srbiji postoji duga tradicija filantropije, još od 12. veka, kada je Stefan Nemanja izgradio Studenicu. Stanje se u poslednje vreme menja na bolje, a kada govorimo o filantropiiji, govorimo i o poreskoj politici", rekao je Kirbi na konferenciji o filantropiji u hotelu Hajat.

Kirbi je na početku govora pozdravio "prijatelja iz Delte" i naveo da zna da kompanija Delta stipendira dosta studenata, a kao pozitivan primer naveo je i Fond B 92.

Predsednik Delte Miroslav Mišković optužen je pred Specijalnim sudom za zloupotrebe sa putarskim preduzećima, a Delta je nedavno potpisala sporazum o strateškom partnerstvu sa američkom konsutantskom kompanijom Ridž global (Ridge), čiji je predsednik Tomas Ridž (Thomas) bio i prvi sekretar za unutrašnju bezbednost SAD.

Kirbi je rekao da je potrebno podsticati ljude da daju u dobrotvorne svrhe, a ne ulaziti u njihove motive, i kao primer naveo najpoznatije američke dobrotvore Rokfelera i Karnegija, za koje je naveo da "nisu važili kao najbolji za saradnju".

Ambasador SAD je naveo da je funkcionalna ekonomija uslov za stvaranje viška novca, a da funkcija Vlade može biti korisna ako stvori pogodan institucionalni okvir za davanje u dobrotvorne svrhe.

2024 © - Vesti online