Ponedeljak 16.06.2014.
19:08
Beta

Kosovska Agencija za privatizaciju preuzima srpske objekte

U Štrpcu se oduzimaju objekti u vlasništvu Srba 

Prema saznanjima Kancelarije, Kosovska agencija za privatizaciju ranije je donela odluku o likvidaciji hotela Junior i današnje radnje preduzete su u cilju kasnije prodaje hotela.

Hotel se od 2001. godine koristi kao kolektivni centar za srpske porodice koje su proterane 1999. godine.

Vlasnik hotela je Republički fond za penziono i invalidsko osiguranje, a sklopljenim ugovorom od 2001. godine briga o smeštaju i ishrani osoba koje su u hotelu prelazi na Komesarijat za izbeglice i migracije.

"Trenutno je u hotelu 85 raseljenih, ranije proteranih iz Uroševca i Prizrena kojima je ovo jedini smeštaj i kojima preti humanitarna katastrofa", navodi se u saopštenju Kancelarije.

Kancelarija za KiM se po tom pitanju 13. maja 2014. godine obraćala međunarodnim misijama na Kosovu, UNMIK-u, Euleksu, OEBS-u, Kancelariji EU u Prištini i ambasadama SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije, s molbom da se preduzmu mere na sprečavanju aktivnosti Kosovske agencije za privatizaciju.

"Takođe su se komeserijat za izbeglice i uprava hotela po ovom pitanju obraćali UNHCR-u imajući u vidu da je navedena agencija nadležna za sudbinu interno raseljenih lica. Nezvanično su dobijena i saznanja da je KAP na intervenciju UNHCR-a spreman da odloži preuzimanje hotela za dva meseca, ali to se očigledno nije dogodilo", navela je Kancelarija.

Službenici Kosovske agencije za privatizaciju preuzeli su i kontrolu nad zgradom zemljoradničke zadruge Štrpce, nad kojom su ranije proglasili likvidaciju.

U toj zgradi su službene prostorije Skupštine opštine Štrpce čiji su službenici tako izgubili prostorije za rad.

Kosovska agencija za privatizaciju je 9. juna preuzela kontrolu i nad fabrikom Lola u Štrpcu a rukovodstvo fabrike i 150 radnika isterali na ulicu obaveštenjem da se "od sad mogu smatrati nezaposlenimlicima".

"U protekilih nekoliko meseci KAP je prodao Veterinarsku zadrugu Štrpce, koju je preuzeo novi vlasnik Albanac, a ista sudbina preti i robnoj kući Mladost", navela je Kancelarija.


 

2024 © - Vesti online