Nedelja 15.06.2014.
23:29
Beta

“Demonstranti su hteli prolivanje krvi“

Ruske diplomate veruju da su demonstranti hteli da zauzmu ambasadu: Sergej Lavrov
 

"Naše diplomate veruju da je cilj napadača bio da zauzmu ambasadu. Ima razloga da se veruje da su želeli da krv bude prolivena", rekao je Lavrov, a prenose ruske agencije.

Ispred ruske ambasade u Kijevu u subotu se okupilo oko 300 demonstranata koji su razvili zastavu Ukrajine i prevrnuli nekoliko ruskih diplomatskih vozila.

Oni su, uzvikujući "Rusija, ubica", bacali jaja i kamenice na zgradu ruske ambasade i po njoj prosuli tečnost zelene boje, ali policija nije reagovala, navela je agencija Frans pres.

Kijev: Skinuta ruska zastava sa ambasade, bačen molotovljev koktel

Kasnije je objavljeno da je na zgradu bačen i molotovljev koktel i da je manji požar ubrzo posle toga ugašen.

Lavrov je rekao da je Moskva uputila protestnu notu ministarstvu spoljnih poslova Ukrajine i zatražila da krivci budu kažnjeni, a da pričinjena šteta bude nadoknađena.

On je takođe izrazio čuđenje zbog izjave njegovog ukrajinskog kolege Andrija Deščicje koji je sinoć tokom demonstracija apelovao na demonstrante da mirno protestuju, ali je i izgovorio sada već poznati slogan u Ukrajini koji glasi - Putin je ništarija.

Zapad NE osuđuje napad na rusku ambasadu

"Šokiralo me je da se vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Andrij Deščicja pridružio takozvanim demonstrantima u blizini ambasade i što je sebi dozvolio izjave koje prelaze granice pristojnosti. Ne znam kako će on da razgovora i sarađuje sa nama", rekao je Lavrov.

2024 © - Vesti online