Nedelja 15.06.2014.
17:06
Srna

''NATO će pomoći u odbrani Ukrajine''

Rusi nas posmatraju kao neprijatelja: Anders Fog Rasmusen
 

"Moramo da se prilagodimo situaciji da nas Rusija posmatra kao protivnika", rekao je Rasmusen u intervjuu za španski dnevnik "Pais".

Rasmusen je rekao da NATO priprema paket pomoći koji će krajem juna predstaviti ministrima spoljnih poslova država članica. Ta pomoć Ukrajini odnosi se na pomoć u reformi sektora odbrane i modernizaciju ukrajinskih oružanih snaga, preneo je Rojters.

Prošle nedelje iz Alijanse je saopšteno da se razmatra zahtev Ukrajine za pomoć koja podrazumeva od pomoći u komunikacijama i obuci do naoružanja. Međutim, svaka pomoć NATO-a verovatnije će biti pre savet nego oprema, a zvaničnici Alijanse saopštavaju da će svaka država članica doneti odluku o pomoći u naoružanju Ukrajini individualno.

Paket pomoći mogao bi da olakša Ukrajini da učestvuje u zajedničkim vežbama a Rasmusen nije odbacio mogućnost da pojedine članice mogu da učestvuju u manevrima na ukrajinskom tlu.

NATO je naveo da nema planove za vojno mešanje u Ukrajini, ali je poslao borbeni avion i brodove na istok Evrope, a Rasmusen je rekao da se razmatraju dugoročne mere za osiguranje zaštite saveznika.

2024 © - Vesti online