Nedelja 15.06.2014.
18:00

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Šešelj u Srbiji do Vidovdana

Šeki se vraća kući: Sve izvesnije da će Vojislav Šešelj privremeno bit pušten na slobodu
 

- Žan Klod Antoneti, predsedavajući Pretresnog veća na suđenju Vojislavu Šešelju u Haškom tribunalu, zatražio je od obe strane u postupku, i od Tužilaštva i od predsednika SRS-a, da se u roku od sedam dana izjasne o mogućem privremenom puštanju Šešelja na slobodu - kaže Terzić. On objašnjava da je sudija Antoneti ovaj zahtev uputio jer je neizvesno kada bi mogla da bude donesena presuda Šešelju, koji je u pritvoru već jedanaest i po godina.

Čanak: Sramota šta mu rade!

- Bez obzira na to šta ja mislim o Vojislavu Šešelju, nedopustivo je njegovo držanje jedanaest godina u pritvoru Haškog tribunala. To je verovatno najveća sramota međunarodnog pravosuđa u istoriji, ili barem jedna od najvećih sramota - kaže predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.

- Ovo je već četvrto odlaganje izricanja presude do koga je došlo posle izuzeća sudije Frederika Harhofa, kada je imenovan novi sudija Madijale Nijang, prošle godine. Nijang je tada zatražio dodatno vreme da bi se upoznao s predmetom, mada je Šešelj kao i ceo tim njegovih pravnih savetnika još tada tvrdio da za šest meseci Nijang neće moći ni da prelista sve spise u ovom predmetu, a kamoli da ih pročita i da se valjano upozna sa predmetom - kaže Terzić. On smatra da je i ovo krunski dokaz kako su lideru radikala u Haškom tribunalu prekršena prava na suđenje u razumnom roku.


Terzić podseća da Šešelj nije tražio puštanje na slobodu kao ni garancije od države Srbije.


- On nikada tako nešto ne bi uradio jer ne priznaje ovakvu srpsku vlast, to je već svima poznato! Krajem prošle godine sudsko veće je donelo odluku da se postupak protiv Šešelja nastavi. Dakle, suđenje nije vraćeno na početak, a nije ni obustavljeno. Tom prilikom je Antoneti nagovestio da sudsko veće može da donosi odluke i mimo zahteva stranaka, odnosno Tužilaštva i Šešelja, što je sada urađeno - kaže Terzić.

Zdravlje sve lošije

Zdravstveno stanje Šešelja iz dana u dan je sve lošije, zbog čega lekari upozoravaju da je lider radikala životno ugrožen. Prema rečima njegovih bliskih saradnika, Šešelj je izložen teškoj torturi. On je i jedini zatvorenik koji nema pravo na posete prijatelja, već kod njega mogu da dođu samo članovi porodice i njegovog pravnog tima Nemanja Šarović i Milan Terzić. Zbog karcinoma na debelom crevu morao je da se podvrgne hemioterapiji, ali je primo samo jednu dozu i odustao zbog toga što su ga držali u izolaciji.

Šešelj je tada uložio žalbu na tu odluku koja je odbijena februara ove godine. Terzić podseća na izdvojeno mišljenje sudije Afande koji je imao suprotno mišljenje od ostalih sudija jer smatra da je pretresno Veće pogrešilo kada je naložilo nastavak procesa!


- Naime, senegalski sudija Afande je smatrao da suđenje treba vratiti na početak ili odmah odustati od daljeg postupka i osloboditi Šešelja, pri čemu se on odmah izjasnio da je za Šešeljevo oslobađanje - podseća Terzić.


On dodaje da je zbog svega toga realno očekivati da sve optužbe protiv Šešelja budu odbačene.


- Nevin čovek je zatočen u Sheveningenu jedanaest i po godina, a i čitav sudski postupak je protivan svim pravnim principima i načelima, uključujući i dužinu pritvora - kaže Terzić koji je veruje da će se Šešelj brzo obreti u Beogradu!


- Najrealnije je da bude odmah oslobođen. Očekujem da bi Šešelj mogao da stigne u Srbiju najkasnije do Vidovdana - kaže Milan Terzić za "Vesti".

2024 © - Vesti online