Subota 14.06.2014.
17:15
pravda.rs

“Srpski četnici pomoći će proruskim snagama“

Poziv od braće kozaka je stigao: Bratislav Živković otputovao je u Donjeck
 

"Ljudi nas još od Krima pitaju zašto ne idemo za Donjeck, ali nismo mogli da krenemo bez poziva naše braće kozaka. Sada je taj poziv stigao, u Rusiji se već nalazi nekoliko pripadnika Četničkog pokreta koji su do sada bili angažovani na skupljanju humanitarne pomoći, odlazimo na kraću sedmodnevnu obuku pa u Donjeck da pripremimo teren za dolazak drugih četnika", rekao je Živković.

Prema njegovim rečima u Novorusiji će za početak iti 10 četnika koji će formirati Odred Jovan Šević, nazvan po osnivaču Slavjanoserbije.

"Zatražena nam je pomoć u obezbeđivanju humanitarnih konvoja koji iz Rusije idu u gradove Novorusije. Kao i na Krimu naša misija je na prvom mestu humanitarna, brinućemo o tome da narod obija hranu, lekove, da bebe dobiju pelene, mleko", napomenuo je Živković.

VIDEO: Reportaža o "četnicima" na Krimu

Na pitanje zašto je tek sad stigao poziv od kozaka kada borbe traju mesecima Živković kaže da je humanitarna situacija u Novorusiji eskalirala.

"Ukrajinski nacisti drže gradove u blokadi, ne dozvoljavaju dopremanje humanitarne pomoći. Civili gladuju. Našoj braći je potrebna pomoć", kaže Živković.

Na Krimu su bili bez oružja pa se nameće pitanje da li će u Novorusiji biti naoružani?

"Pa šta ti misliš? Trčaće četnici pored kamiona sa humanitarnom pomoći i vikati ukrajinskim vojnicima "Braćo molim vas ne pucajte na nas“. Jasno je da Donjeck nije Krim, u Novorusiji besni rat i srpski četnici će pomoći kako bude trebalo", kaže Živković.

Srpski dobrovoljci u Sevastopolju

Četničko odeljenje "Knez Lazar" koje je bilo raspoređeno tokom Krize na Krimu odlikovano je od strane Ruske Federacije.

"Dobili smo odlikovanje "Za povratak Krima“, kao i odlikovanje „Odbrana grada Sevastopolja“. Jako smo ponosni na to, pogotovo na odlikovanje „Za povratak Krima“ jer su njega dobili neki važni državnici u Rusiji", kaže Živković

2024 © - Vesti online