Subota 14.06.2014.
18:17
Beta, Srna

Iračke vlasti spremaju kontra-ofanzivu na sunitske džihadiste!

Foto: Arhiva
 

Vlada počela je sinoć da sprovodi plan za odbranu Bagdada, koji uključuje masovno razmeštanje pripadnika snaga bezbednosti i jačanje obaveštajnog rada.

Vlada je navela i da se civili dobrovoljno prijavljuju da brane prestonicu.

Džihadisti napreduju ka Bagdadu sa tri strane, sa udaljenosti manje od 100 kilometara iz pravca provincije Anbar sa zapada, Salahedina na severu i Dijale na istoku.

Pronađena spaljena tela 12 policajaca

Iračke snage bezbednosti pronašle su danas spaljena tela 12 policajaca u gradu Išakiju, severno od Bagdada. Uz pomoć pripadnika plemenske milicije, iračke snage bezbjednosti povratile su jutros kontrolu nad Išakijem, u provinciji Salahedin, saopštila je policija. Grad Išaki je bio najbliža tačka prijestonici koju su držali ekstremisti, preneo je AFP.  Ekstremisti Islamske države u Iraku i Levantu zauzeli su proteklih dana gradove Mosul, Baidži i Tikrit, a najavili su i napad na Bagdad.

Radikalna sunitska grupa Islamska država Irak i Levanta od utorka osvojila je Mosul, provinciju Niniva, grad Tikrit, delove provincije Selahedin, i delove Dijale i Kirkuka.

Oni od januara imaju kontrolu nad Faludžom, 60 kilometara zapadno od Bagdada.

Amerika sprema vojnu akciju u Iraku

To je jedna od najsnažnijih pobunjeničkih grupa u Iraku, ali deluje i u Siriji i Libanu i zalaže se za objedinjavanje teritorija u veliku islamističku državu "Iraka i Levanta" u kojoj bi se primenjivala ekstremna verzija šerijatskog zakona.

Levant je bio zajednički naziv za zemlje koje leže uz obale istočnog Meditarana. To su delovi Turske, Sirije, Libana, Izraela, Jordana i Egipta. Ta sunitska grupa povezana je s Al Kaidom i ima 10.000 boraca. Nastala je 2003. godine posle američke invazije na Irak.

Pripadnici te organizije su ušli u susednu Siriju i iskoristili pobunu protiv sirijskog predsednika Bašara el Asada kako bi zauzeli severoistočni deo Sirije gde su zaveli šerijatski zakon. Tamo su otimali i ubijali novinare, kao i opozicione aktiviste.

Organizaciju vodi Abu Bakr el Bagdadi, koji je poznat po velikoj brutalnosti i nametanju strogih islamskih pravila.

2024 © - Vesti online