Ponedeljak 02.11.2009.
12:03
Vesti

SAD: Šestogodišnji nadničari na poljima!

Kad su inspektori otkrili da deca rade na poljima velikog uzgajivača borovnica u Mičigenu, najveći trgovinski lanci su hitno prekinuli saradnju sa njim. Kompanija "Adkin blu ribon bluberi" iz Saut Hevena, nedaleko od Čikaga teško da će se oporaviti od ovog skandala.

Naličje "zemlje slobodnih": devojčica-nadničar u polju borovnica
Masovan otkaz narudžbenica u tu kompaniju je stigao istog dana po emitovanju reportaže u jednoj od najgledanijih emisija - "Najtlajn TV" mreže EBC, u kojoj su na poljima "Adkina" snimljena deca-berači borovnica stara i samo šest godina.

Vlasnik kompanije odbio je da odgovori na pitanja novinara. U reportaži se pojavljuje nekoliko mališana uzrasta od šest do 11 godina koji marljivo beru i nose pune kante borovnica, a na pitanja novinara koliko im je godina i kako dugo to rade odgovaraju na španskom jeziku.

Reč je o deci sezonskih radnika migranata iz Latinske Amerike, kojih "Adkin" u vreme berbe zapošljava oko 350.

"Adkinov" direktor Toni Mar izjavio je da se kompanija strogo pridržava propisa koji zabranjuju da deca rade na njihovim poljima, koja se prostiru na 240 hektara. Mar je dodao da sezonski radnici nekad dovode decu sa sobom jer nemaju gde da ih ostave.

2024 © - Vesti online